Liggvagn


Det här är alltså inte som dopparedan där man får ligga obegränsat. Nej vi talar såklart att teleportera sig hundratals kilometer med hjälp av zå kallad sömn.

Men det är inte bara det. Du får en hel plats dedikerad till liggning. Till skillnad från den lite mer L-formade sittplatsen, där du måste vika din kropp och ofta sitta nära nära en främling. En främling som harklar sig besvärat när du tittar på Spädbarnskämt - The Movie på laptopen. Allt detta gör liggplats lite dyrare. Men nu har vi blivit för lata och dyra i drift så det är ingen fara.

Liggvagnskupé består av sex platser. Tre platser till höger och tre till vänster. Precis som politiken. När du bokar får du välja vilken slaf du vill ligga på. LG2S har listan:

Överslafen
Bäst för att få vara ifred. Mest bagageplats och takhöjd. Blir dock varmast i hela världen så det kan bli en svettig historia. Termostaten ligger uppe vid överslafen på höger/vänster sida av dörren. Använd den för att bli gud över vädret.

Mellanslafen
Låg takhöjd. Tillräckligt högt för att det ska vara lika krångligt att klättra i och ur som överslafen. Du ligger i perfekt höjd för att alla ska stirra på ditt nattstånd när du sover. Inget bra ställe att ha bagaget. Mellanslafsfolket är torftiga kräk och borde nog ha färre rättigheter faktiskt.

Nederslafen
Enkelt att klättra i och ur. Svalast i vagnen. Du kan ha grejer under sängen, men det vill mellanslafsfolket också ha. Det bästa du kan göra är att gå ihop med överslafsfolket och se till att mellanslafsfolket "lutar sig lite för långt ut ur tågfönstret". Då får du ha din packning ifred under sängen.

Folk är inte så bra på att vara tysta i en liggkupé. Det är inte folks fel jämt. Till exempel, det första alla måste göra när de kliver in i vagnen är att bädda och ställa ordning sina grejer i kolmörker. Det blir jobbigt för exakt alla i vagnen, de som redan sov och de som kliver på. Ju snabbare du accepterar det, ju snabbare slipper du ligga och oja dig över din sömn. Du får som sagt ligga ner vilket är rätt nice ändå. Kolla en serie på mobilen eller läs LG2S THE BOOK OM OCH OM IGEN. Ett tips för att slippa bädda i kolmörker är att ta med sovsäck. Glid ner lite snabbt och skit i lakan.
Har du tur hamnar du med ett sovgäng som lägger sig direkt och du får sovteleportera dig till din destination.
Har du otur hamnar du med en barnfamilj. Då är det bara på med heltäckande hörlurarna, och hoppas att föräldrarna har vett att låta sina barn suga på en whiskeyindränkt trasa innan sängdags.

Hej ni föräldrar som läser det här. Sluta ta med era barn på nattgrejer. Barn gillar inte natten, de vill sova. Ni får åka på dagen. Finns dagsbiljett på sj.se. "Men vi vill göra det mesta av tiden när vi åker till Åre". Nej. Sluta. Ni får göra det mesta av tiden när barnen blivit knarkare och studenter om 17 år. Nu är barnen små och då får ni köpa dagsbiljett. Vi andra viktiga vackra barnfria vill sova.
Tack för att ni är så förstående!


Slutligen finns det ett lyxigare alternativ som kallas sovvagn. Där finns bara tre platser och några fördelar. Men för det lämnar vi över till vår tågexpert Socker:

"* Ingen vet att den finns, om du har sällis så är det bara proffstågåkare.
* Slafen är bäddad! det här kan låta som en liten detalj, men fy fan för att kliva på tåget mitt i natten för att stå och skambädda slafen medans alla andra önskar dig en ond bråd död.
* Samma sak som andra punkten, men även när du hällt i dig några bäppa och seglar in mot vagnen vid barstängning.
* Ok den är lite bekvämare också.
* Inte testat tips, men man får duschaccess som tydligen är det mest optimala stället att ligga på! alltså blink-blink-ligga."


Tycker det är lustigt att det heter sovvagn och liggvagn. Nästan som att SJ vet att du kommer att sova i den ena, och knulla som ett jävla odjur i den andra.