Neoluff


Det är en fin värld

Disclaimer: Det här är inte en fundamentalistisk vägledning till vad det hittils lurviga uttrycket/livsstilen neoluff betyder. Det är samlade tankar kring fenmomenet som ska ge nybörjaren insikt. Allt inom neoluff behöver inte fylla alla paragraferna fullt ut. Det är inte LG2S som bestämmer vad Neoluffen innebär, det är Neoluffen som bestämmer vad vi skriver om den.

§1 Teknik
Tekniken är den faktor som under 1900-talet har skiktat Luffarna och på så vis skapat behovet av en ny definition av Luffare. Vi som kallar oss luffare nuförtiden är i själva verket säsongsluffare som utnyttjar det senaste inom kommunikation, färdmedel och information för att lurva oss runt i Sverige och Världen. En neoluffare bör därför ta del av fräsch teknik i den mån tekniken förenklar eller utvidgar luffen.

§2 Moral
Moral är världens konstigaste grej, ett personligt filter för rätt och fel. Vi har valt att sammanfatta bibeln och alla andra världsreligioners viktigaste moralistiska utgångspunkt på ett snällt sätt:
Det är din kropp - gör vad du vill med den
Det är min kropp - jag förstör den helst på egen hand


§3 Tålighet
En neoluffares dygd. Visst gör det ont när kroppar luffa. Vill man ha kul får man lida pin. En Neoluffare bör förstå att han i en utsatt situation kan behöva vandra 10 mil längs en motorväg, sova i pissregn eller vara strandsatt 3 dygn i en bortglömd håla. Låt aldrig bekvämligheten sätta gränser för din Luff. Att luffa är tyvärr inte bara en romantisk livsstil som handlar om att ta sig dit vinden för dig. Precis som allt annat i livet har det för- och nackdelar. Det finns ingen lingonstig hem.

§4 Materialism
Neoluff handlar om att inte fastna i saker. Att kunna duscha av sig alla grejer när det behövs. Materalistens enda chans att påverka oss är material.
Neoluff kan handla om att älska de små sakerna. Att vara en 2000-talets sakletare. Att sätta ihop två saker till en helt ny sak.

§5 De heliga sex
Utifrån våra egna erfarenheter har vi samlat sex saker som en luffare har svårt att klara sig utan, egentligen de enda materiella ting man behöver som utgångspunkt.

1. Dator/datortillgång - Själva datorn är visserligen en bra apparat att samla texter, bilder, information och övrig media på. Men det är inte själva datorn som är det viktiga, det är Internettillgången. Internet förenklar all kommunikation och sökandet efter information. Med tanke på mängden människor online, communities, e-mail och forum så är Internet oslagbart när det gäller att knyta kontakter, skaffa kvart, läsa nyheterna, söka information och lägga grund för §7 - Upplevelser. The firewall is the limit.
2. Mobiltelefon - Funkar lite som datorn fast är mobil, ja det hör man på namnet. För att samla telefonnummer, ringa människor, internettillgång, kolla klocka och kalkylera. Nu när LG2S finns så kan mobiltelefonen funka som "Liftarens Guide till Galaxen"-boken.
3. Luffbok - En analog upplevelsesamlare. Med tillhörande penna kan man föreviga alla upplevelser och insikter som anfaller en på luffen. Behöver bara vara ett anteckningsblock eller dylikt.
4. Ryggsäck - En påse på ryggen där handduk, luffarbok och nalle förvaras fuktfritt. Helt enkelt det portabla hemmet.
5. Kvart - Allt från en lägenhet till en sovsäck. En hårdkokt luffare behöver inte ens sovsäck, men det är rätt så onödigt att vara utan. Kvarten uppfyller din krops fysiska krav på värme, trygghet och sömn.
6. Valfritt attribut - Varje luffare ombeds vänligen men bestämt att skaffa en liten sak som skall för evigt bli hans "signum". Det kan vara ett munspel, nallebjörn, t-shirt eller en kruka. The backpack is the limit. Vi valde att inkludera sexan för att varje luffare är en individ som har ett extra krav på sin luff.

§6 Förgängliga ting
De heliga sex är beständigt, men för att överleva behöver du: mat, vatten och cigg/sömn. Allt detta är förgängligt, förrådet måste ständigt fyllas på. Pengar är ett säkert kort att tillförskaffa sig mat och vatten på. Med det vill vi inte säga att pengar är det enda sättet. Containrar, rövarrundor, pallning, snatteri, odling och kontakter ger också resultat. The risk för att åka dit is the limit?

§7 Upplevelsen
Det är den vi ät ute efter. Jämt. Det finns inget centralare än att andas intryck. Egentligen är allt annat hos en Neoluffare bara hjälpmedel för att nå/utvidga upplevelsen. Nya platser, nya människor, ny kultur och nya dofter. So far - the sky is the limit - men vi kämpar för att the sky ska sluta vara the limit. Rymdålder, kanonbollar.

§8 Leva på gränsen
Marginaler är som att dricka med måtta, helt jävla onödigt. Att hela tiden sträva efter perfektion, sträva uppåt tar ifrån oss det som allt liv existerar för - att överleva. Exempel: Om du har valet att luffa för 1000 spänn och klara dig eller 2000 men klara dig långt över marginalen så välj att luffa för 1000 så kan du göra det två gånger istället. Att vara fattig på slutet av månaden ger dig så mycket mer glädje när du får pengar igen, än om du hade haft massor av pengar över. Dvs om du befinner dig i Skövde och inte har en spänn att spendera på käk så kommer du att bli gladare över att bli bjuden på en macka än om du kunnat gå in på närmaste hamburgerhak och bara köpt ett skrovmål. Osäkerhet är spännande. Spänning är mod. Mod är styrka. Styrka är 100% kul!

§9 Skillz
Du blir aldrig perfekt. Men du kan alltid sträva mot det. Det finns flera sätt att träna sina skillz inom luff.
1. Tips och trix - Oslagbart att kunna. Lär dig av erfarenheter, LG2S, kompisar och gamla sägner. Grundidén med LG2S är inte bara att få folk att skratta utan att ge våra läsare ideér och kunskap som förenklar/utvidgar luffen.
2. Sociala skillz - Enda säkra sättet att förbättra sina sociala skillz är genom praktik. Med andra ord; övning ger färdighet.
3. Kroppen - Du bestämmer själv hur hälsosamt du vill leva. Neoluffen är inte alls emot slacking, rökning, alkohol och andra destruktiva företeelser mot din kropp. Ju bättre din kropp mår, ju bättre klarar du §3 - tålighet.
4. Allmänbildning - Handlar även det mycket om erfarenhet. Plugga lite kunskap om Sverige och platserna i världen du vill besöka. Lär dig om olika kulturer och förhållnadssätt. Lär dig allt du snubblar över! Internet is the limit.

§10 Politik/Samhällsstruktur
Samhället ser ut på olika sett beroende på var man befinner sig geografiskt och i tidslinjen. Man behöver inte gilla det. Man behöver inte anpassa sig. Neoluffaren hittar hål, precis som luffare gjort i alla tider. Neoluffen handlar om att ha en egen värld i världen. Neoluff handlar inte om att ha någon politisk inriktning. Det lämnas upp till individen. Var moderat! Var anarkist! Var böld!

§11 Droger
Tuta och kör - eller avstå. Vi hänvisar till §2 Moral. Men kom ihåg att ett beroende begränsar din frihet ekonomiskt, socialt, handlingsmässigt och fysiskt. Nu behöver inte droger alltid innebära ett beroende.

§12 Kultur
Det finns ingen tabu eller begränsning inom kultur. Kultur är fint, viktigt och bra. Neoluff är inte bundet till någon speciell (sub)kultur. Det kanske är lätt att koppla Neoluff till "jag har ingen stil"-stilen eller "Jag har min egen stil"-stilen. Men det handlar inte om det. Det handlar om att ha en livstil som främjar luffen. I många artiklar på LG2S så kan vi verka väldigt generaliserande mot subkulturer som finns i sverige, men det handlar bara om en slags ironi/humor.

§13 Humor
Humor är en form av intelligens och förmågan att hålla en rimlig distans till saker. Är man ute på vägen och allt går åt helvete så är humor ett bra sätt att utöva självterapi och hålla humöret uppe. Man måste kunna skratta åt all skit i livet. Olägenheter brukar bli de bästa anekdoterna. Anekdoter är luffarens guldmedalj.

§14 Ta det lugnt
Det bygger sig.

§15 Kvalitet/Kvantitet
En pryls reella värde värderas inte efter nån hype eller varumärke. Det är värt att pröjsa mycket för ett par dojjor som håller, men inte för svindyra märkesskor. Det är även värt att köpa snuskigt billiga skor även om de saknar superkvalla. En slags x/y-graf med x som "kvalitet" och y som "pris". Kvalitet eller kvantitet, du väljer.

§16 Rymdåldern
Med tiden kommer ny teknik, nya samhällsskick och nya kulturfårhållanden. Neoluffen kommer att utvecklas och anpassas/anti-anpassas i samma takt. Neoluffen är under ständig utveckling och nya definitioner kommer att behövas.


Vi avslutar med lite flummerier och statements från luffare inom LG2S-redaktionen:

Neoluff är, om vi ska vara kortfattade, ett försök att anpassa luffen efter det moderna samhället. Men här ska varken kortfattas hit eller dit.

Neoluff är ingen musikstil eller klädstil. Neoluff är en livsstil.

"Det är så himla coolt att vara neoluffare, för man är inte bunden till nån musikstil/klädstil. Man är inte heller bunden till nåt beteende - för att ingen vet vad det handlar om!!!!!!!!!!!!!!11ett1

Det handlar inte om att "jag har min egen stil" eller "jag har ingen stil", för det har man ju, om man kallar sin stil neoluff."

- att fara på festival med endast plånboken med sig
- att bygga sina möbler av samhällets avfall, det folk kallar skräp..
- "att ha så roligt som möjligt"

- att leva så billigt som möjligt. (gratiskäk osv.)
- Spontana livsnjutningsbeslut
- Humor som bara är rolig, inte korrekt
- Att dricka ALLT som bjuds

- att sticka ut på luffa få fort läget ges, eller bara ändå
- överleva faror och skratta åt dom
- träffa andra luffare och bygga upp ett globalt luff-nätverk

- att finna men inte söka
- spara på saker nyttiga saker, som inte är tunga att bära på
- låta särskolebarna slagga bredvid sig i parken
- sluta upp att bygga ett stabilt liv, luffa istället

- Att kunna motstå hunger, trötthet och smärta med ett gott skämt i sinnet.
- Att alltid minnas att långa promenader ger dig karaktär.
- Att ha ett realistiskt men risktagande sätt att se på livet.
- Vara kapabel att röka fimpar när det krävs.
- Vara kapabel att dricka sunkmäsk när det krävs.

- att bara överdriva, men inte ljuga ihop, anekdoter | anekdoter är luffarnas supermariobrospoäng

Anektoder är neoluffens guldmedalj.
Neoluff - Svårdefinerbar livsstil om att leva ett enkelt liv med resor, upplevelser och humor. Med tanke på 2000-talet så bygger mycket av neoluffen på internet eftersom kontakter en grundläggande del av all luff.

Neoluffen är helt enkelt att vara deltidsluffare och använda modern teknologi som hjälpmedel.

kort sagt skull jag säga att neoluffing handlar om att uppleva så mycket som möjligt på minsta möjliga kapital. m a o skulle det kunna vara att komma till en helt främmande stad, och kunna ragga sovplats, mat och fylle snudd på gratis (ok, fylle är kanske lite att ta i, men resten är inte omöjligt).

en korrekt luffpackning skulle väl vara en sovsäck, en bandare, snus/cigg om man dras med dylika laster, MÄSK, en polare(?) och sist men inte minst; mobiltelefonen (fast det är mer klass på äventyret om man lyckas utan mobben