Lidköping #2 - Förnekelsen


Lidköping - en stad som inte vet vad den vill vara

Lidköping är en stad som ligger vid Vänerns sydöstra kust. Den har cirka 40 000 invånare och kallar sig ofta Lidköping vid Vänern för att inte förväxlas med Linköping*. Men är det verkligen så smart att namnge sig efter en sjö som är så stor att man knappt ser den från staden? Och vad har Lidköping egentligen att erbjuda för den kulturella besökaren?

Lidköping har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden, men det märks inte mycket av det idag. Staden har brunnit ner flera gånger och de flesta äldre byggnader har ersatts av moderna betongklossar*. Det enda som påminner om stadens forna glans är Rörstrands porslinsfabrik, som grundades 1726 och fortfarande producerar porslin i världsklass*. Men vem bryr sig om porslin när man kan köpa billiga kopior från Kina?

Lidköping har också ett slott, men inte ett riktigt slott utan ett lustslott. Det heter Läckö slott och ligger på en ö i Vänern som heter Kållandsö*. Slottet byggdes på 1600-talet av greve Magnus Gabriel De la Gardie, som var känd för sin extravagans och sitt slösaktiga leverne*. Han lät bland annat anlägga en stor barockträdgård med fontäner, statyer och exotiska växter*. Men vad hjälper det när slottet ligger så långt bort från staden att man måste ta bil eller båt dit? Och vem vill se på gamla möbler och tavlor när man kan se på Netflix hemma?

Lidköping har också ett berg, men inte ett riktigt berg utan ett platåberg. Det heter Kinnekulle och är ett av Sveriges mest kända naturreservat*. Bergsplatån har en rik flora och fauna och erbjuder fantastiska vyer över Vänern och landskapet*. Men vad hjälper det när berget ligger så högt upp att man måste ta bil eller cykel dit? Och vem vill vandra i skogen när man kan sitta på en uteservering i stan?

Lidköping är alltså en stad som inte vet vad den vill vara. Den försöker vara historisk men är modern, den försöker vara naturskön men är urban, den försöker vara unik men är likadan. Den enda anledningen att besöka Lidköping är om man vill uppleva LG2S - Liftarens Guide till Galaxen Sverige.

LG2S är ett koncept som bygger på idén att man kan resa genom Sverige utan pengar eller planering, bara med hjälp av sin mobiltelefon och sin nyfikenhet. Man kan använda sin telefon som en guidebok, en kompass, en kamera eller en kommunikationsapparat. Man kan också använda den för att hitta andra liftare eller värdar som erbjuder gratis boende eller mat.

LG2S ger möjlighet att upptäcka Sverige på ett nytt sätt, genom slumpmässiga möten, oväntade äventyr och personlig utveckling. Man kan lära sig mer om sig själv och andra genom att utmana sina gränser, öppna sina sinnen och dela sina erfarenheter.

LG2S passar perfekt för Lidköping eftersom staden inte har något annat att erbjuda

* Källa:
https://www.svd.se/kultur
https://www.mabra.com/relationer/50-roliga-annorlunda-aktiviteter/7799768
https://www.ef.se/blog/language/50-fakta-om-varlden-som-far-dig-att-verka-riktigt-kulturell/