Att hålla i quiz


Så, du planerar att hålla i quiz? Quizhållande är en ädel konst som redan de gamla grekerna sysslade med. Det finns ett par saker du ska fråga dig innan du håller i ditt quiz:

Längden av quizet. Det är stor skillnad på att hålla quiz på en hemmafest och att göra det någorlunda professionellt på en bar. Folk går inte på fest för att quizza, även om de kan tycka att det är kul så kan folk börja känna i sociala tarmen att ett quiz som överstiger 60 minuter på en sådan är ”lite väl”.

Rekommendationen på fest är därför att hålla sig till max tio frågor och strunta i såväl musik som bildfrågor. Deltagarna får skriva svaren i mobilen och skicka till dig på sms så slipper man även krånglet med papper och penna. Ha 1X2-alternativ och se till att ha finurliga alternativ. Ett exempel på en fråga jag hade på nyårsafton gick så här:

Vad hette schimpanserna som sköts till döds i Furuviksparken?

1 Herr Nilsson, Mauritz, Ingmar och Greta
X Nelson, Urban, Nicke och Sara
2 Santino, Manda, Linda och Torsten

Svaret är 2, men störst antal lag gissade på nr 1 eftersom de verkligen trodde det skulle finnas en döpt efter Pippi Långstrumps Herr Nilsson.

Det här är troligtvis den typen av quiz gemene man oftast håller i. Om du inte är barquizhållare som jag är, men ändå vill göra ett mer ambitiöst quiz så är rekommendationen att själv hålla i en fest och skriva ut att det kommer bli quizaktivitet på festen. På så vis sätter du den förväntan på festen och kan hålla på i 2-3 timmar om du vill. Inklusive att ha mer ambitiösa frågor.

Om du ska hålla i ett sådant quiz eller fått bli quizvärd på den lokala puben så behöver du tänka väldigt mycket på vilket klientel stället har. Quizhållande kräver en del självreflektion. Vem är du och vad kan du? Om du är man måste du tänka på att ha med frågor som är ”kvinnligt kodade” för det kan lätt bli så att du skapar ett quiz och så handlar det bara om andra världskriget och kryptovalutor.

Hur gammal är du? Om du ska ha en allmän musikfråga och det finns folk i väldigt blandade åldrar är det därför smart att slänga in sånt äldre gäster också kan. Det spelar ingen roll hur svårt ett quiz är egentligen, men man behöver ”throw a bone” och ha en del lätta frågor här och var, annars sitter folk utan att vidröra pennan och känner sig dumma. Det är inte en känsla du vill ge dina gäster. Ett tips är att fråga din mamma och pappa om musik som de lyssnade på när de var unga, som de och alla i deras ålder bör kunna men som aldrig spelas på Vinyl FM idag eftersom folk beslutat att den ska dö i glömska.

Vem är du? Hur kan du bjuda på dig själv i quizet? Ha en kategori med bildfrågor från filmer du älskar att se när du är bakis om du vill. En kategori med musik som du lyssnar på när du trippar. Släng in skämt och åsikter på alla platser där det får plats. We’re here to have fun people!

Se till att quizet är på en bra nivå. Kör du en bildfråga med sex bilder kan du tänka att två bör vara skitlätta, två lagom svåra, en svår och en nästintill omöjlig. Du slipper använda dig av utslagsfrågan om du har en svinsvår fråga som eventuellt kan ge ett lag en edge.

Antal personer i laget beror helt på hur stora borden på lokalen är. Jag kör högst sex pers eftersom det finns många större bord där det får plats exakt sex människor och det känns lite tråkigt att splitta upp kompisgäng i den storleken. Är man dock sju pers förstår nog även de att de är så pass stor kvantitet att en uppdelning är på sin plats.

När det gäller prisutdelning så är det roligast att sprinkla ut priserna på en 1:a, 2:a och 3:e plats. Jag ger även ut ett extra pris till ett random lag som svarat fel på ett kul sätt någonstans. En gång hade jag en fråga om hur man stavade ”Nietzsche” och gav detta tröstpris till ett lag som hade stavat de ”Nize”. ”Congratulations, you fucked up the spelling the most!” sa jag och gav dem en T-shirt.

En annan sak som jag rakt av snott från Kelly’s i Göteborg är önskekategorin. Varje vecka har jag en kategori som ett lag förra veckan valde, det är de som hamnar på tredjeplats som får detta privilegierade pris. Och det är ett annat bra tips, om du tänker hålla i quiz - gå på quiz! Det enklaste sättet att lära sig do’s and don’ts.

Därför ska vi gå in på några don’ts:

- Rätta snabbt. Spela inte låtarna igen. Låt inte folk ropa ut svaren som en jävla mellanstadielärare. Få det överstökat. Ingen gillar en långrandning quizrättning. Pausa om folk reagerar på ett svar med att fira att de fick rätt på en fråga eller stönar av besvikelse. Om folk kommer fram efteråt och frågar dig igen om svar på frågor så har du pratat för snabbt eller sluddrigt under rättningen. Ta det lugnt.
- Var inte för hård med svaren. Om svaret på en fråga är ”Terminator 2: Judgement Day” så bör de få rätt för bara Terminator 2, dock bör de få fel för endast Terminator. Detta är en lagom hårdhetsgrad.
- Var ödmjuk inför det faktum att du kan ha fel. Ifall någon kommer och rättar dig så får du utannonsera att man även får rätt för X, om det är något annat svar som är rätt som du inte var medveten om, tex.
- Gör inte en för stor ”grej” av mobiler under quizen. De ska självklart vara förbjudna men kollektiv skam kring detta är ändå så pass stor att du bara behöver nämna det i början för att hålla folk i schack. Ha dock inte paus utan rättning innan, annars kommer folk pissoargoogla. Var schysst, men inte naiv.

Ja, det var väl mina tankar efter att ha hållit i quiz till och från senaste tio åren men framförallt varje tisdag 18.30 sen ett halvår tillbaka på Beer N’ Play. Bor man i Stockholm så är man högst välkommen. Du kan ju själv få avgöra om jag följer alla mina egna tips ovan.