Ved


Var barndomshuset iskallt varje vintermorgon? Var raggsockor obli inomhus? Ägnades somrarna åt att bära och stapla? Var brännmärken på händerna vardag? Då kanske du var en ved-kid!

Tänk att över hela planeten växer det något som är perfekt att elda. Lagom mjukt för att klyva men lagom hårt för att brinna länge. Ja utan ved hade vi nog fått elda plastpåsar här uppe i Norden. Tänk att när man tagit bort en bit ved så kan man bara vänta så är det ny ved där.

Ved är överlägset andra sätt att värma upp. El? För dyrt! Bergvärme? För billigt! Pellets? För djuren! Ved är överlägset för att du får leva ved-life. Du får lära dig torka veden. Hur den ska staplas. Hur den ska skyddas från elementen, samtidigt som den ska ha luft så den torkar. Du får lära dig hur en sticka i fingret känns om och om igen. Du blir duktig på att göra upp eld, kan impa på frugan och alla hennes barn. Du får lyssna på elden bubbla i kaminen/pannan/vedspisen varje dag. Du är själv delaktig i uppvärmningen av ditt hem.

Till skillnad från el och bergvärme kan du dessutom ta med din värme ut i skogen eller in i stan. Lägga värmen på hög och tutta fjutt. Ved är decentraliserat. Du köper den av Bozze några gårdar bort. Eller Frida på andra sidan kommun. Du väljer. Bozze har inget med nätägare att göra.


Denna artikel är en del av LG2S väntar på X-mas 2021, våran recenserade och kritiserade julkalender från ett år som nästan alla minns.