Cool och töntig


Att vara cool är att vara ball och hård. Det är också att vara soft och skön. En cool person är nonchalant eller står för sina åsikter. Uttråkad eller engagerad. Säger snälla saker eller kommer med elaka dissar. Arbetar hårt med sina projekt eller slöar med en jolle i munnen hela arbetsdagen. Att definera cool är inte coolt. Oftast. Jobbar du för ett radioprogram som spelar soul sent på kvällarna så är det coolt att definera cool. Banksy får säkert definera vad som är coolt utan att kallas för ocool. Det säger mer om människan som tycker det än om personen som blir assignad adjektivet.
Töntig då? En töntig person är någon som är ynklig. Det är någon som är våldsam. En tönt säger elaka saker och stryker dessutom alltid folk medhårs. En tönt är en fegis som inte vågar bada men också någon som tycker att det är viktigt att vara först i vattnet. En tönt kan vara någon med stora brillor och acne. Kanske en hipster med stora brillor och acne-jeans. Eller någon muskulös med ed hardy-jeans. En tönt är någon som inte är som du, förutom om du vill vara en tönt. Då är du en tönt. En fåntratt. En jöns. Indiana Jöns! Känd från Kalle Ankas Pocket - The Anthology.


Denna artikel är en del av LG2S väntar på X-mas 2021, våran recenserade och kritiserade julkalender från ett år som nästan alla minns.