Värmelösning


Alla har vi legat och huttrat på kontorsgolvet för att bossen velat spara miljoner på elen. Alla har vi legat och huttrat på marken vid busshållplatsen för att solen varit för lat för att värma upp all luft. Alla har vi legat och huttrat i sovsäcken när man själv velat slippa lägga ut för friluffskläder.
Well nu är det dags att gräva fram de där glömda hundralapparna i garderoben. Du ska investera i nya kläder. Underställ i thetra plasticxʶ från exotiska Kina, bara 7000 spänn per cm på Naturkompaniet. Billigt! Varje dag! Nä när det kommer till konsten att hålla sig varm behöver det inte bli dyrt. Det hjälper såklart att vara stormrik, så om du är det så kan du sluta läsa nu.

Ni har säkert hört i mellanstadiet att man ska ha på sig många lager. "Lager?" tänkte du. "Ljus öl som man smygdricker under skolbänken?" Nej nej vi snackar att lägga olika bitar av tyg ovanpå varandra. Varför funkar det så bra att ha på sig i lager? Jomen man ska tänka på kroppen som varma makaroner. Kläderna ska fungera som en termuff. De ska fånga luft mellan lagren som gör att kroppsvärmen har svårare att smita. Så med den här kunskapen i åtanke kan vi gå vidare.

Djuren - Naturens egna blood diamonds. Ull är kanske det bästa materialet att ha på sig mot kyla. Kostar dock "skjortan" på Bozzes Galna Klädaffär. Ofta är det lätt att hitta billiga ullkläder på secondhand. Hittar du en jacka med ullskinn på insidan så köp bara köp! Ta tre! Djurens päls är nämligen bra att slita bort och ha på sin kropp. De har en massa (kr)ull som fångar luft och fungerar som en buffert mellan dig och jorder natur. Samma princip med Canadian Gooses och deras dun. Det är populärt med kläder i merinoull. De är dyra men håller värmen och leder bort svettfukt. Hur fan det gör det vet bara forskarna. "Håll dig borta från oss" skrek LG2S Forskarlag när vi frågade. Vi hann precis ducka när de slängde en bok om vaginan mot våra huvuden. Den hade bilder och allt!

Det är en annan läxa i boken om värmelösningar, håll dig torr. Blir du blöt av svett och sjö så leder vätan bort värmen från kroppen. Det är därför friluftskläder är dyra. De ska kunna andas så du inte blir instängd och svettig men samtidigt vara vind- och vattentäta. Det är därför man sällan ser klättrare med plastponcho på Mount Everest. Det går att fynda rätt bra friluffskläder på second hand. Sen köper man impregneringspray på Biltema och bättrar på själv.

Bomull - Hälften slaveri och hälften planta. Dock är den inte jättebra på att hålla värme inne eller hålla fukt borta. Det blir också lite instängt när du har många lager på dig. Men det är billigt och finns i varma varianter. Flanell till exempel! Flanell är sådär fluffigt. Du kan dessutom spara flanellen till halloween och klä ut dig till den blonda i Nirvana. Flanell görs också av plast. Vilket leder oss till nästa material.

Plast! Wow nästan alla kläder har plast i sig nu för tiden. Det heter polyester och brukar blandas i en stor tunna med ull eller bomull för att göra kläderna lite billigare och tåligare. Det finns fejk-ullskinn som fungerar bra. Det finns också fiberpäls. Sånna där vi brukade kalla för helly hansens. Bästa tröjan. Även om de är dyra nu för tiden kan man hitta dem billiga på loppis. Fleece är grymt bra. En näve fleecefiltar från random dollarbutik kostar inte många kronor och kan hålla dig varm runt lägerelden/skogsravet/tv-soffan.

Ute på skogsluffen då? Om man vill att sovsäcken ska klara några grader mindre så ska man hellre lägga lager ovanpå sovsäcken än att du går och lägger dig med massa kläder på dig. En sovsäck fungerar bäst om luften i den värms upp av kroppen. Isolera under dig. När du plattar till sovsäcken så förlorar den sin isolerande förmåga underifrån. Marken blir dessutom tämligen svinkall när all jordens värme pumpas ut i rymden på natten. Vinden är din fiende. Den fraktar hela tiden bort värmen runt dig vilket gör att du blir kall fortare. Hitta lä med tarp, tält eller klippa. Ligger du i hammock har du både kyla underifrån och vind att tampas med. Lycka till!
Gå inte och lägg dig kall. Gå en promme eller kör några moves murderdance innan läggdags. Att röra sig är det absolut bästa tricket mot att frysa. Vet inte hur ofta jag klätt mig mot kylan och sedan behövt klä av mig för att jag började gå. Jag gillar tröjor och jackor som går att öppna fram så att jag kan reglera värmen. Stängd när jag är stilla och öppen när jag går.

Spridda tankar:
Det är tydligen en myt att man förlorar en mest värme genom huvudet. Vi får inte glömma att nämna raggsockan. Stickade kläder överlag är som gjorda för att skapa fickor av luft i sig. Plastflaska med varmvatten är något jag använt för att hålla värmen i både sovsäck och under täcket. Bästa märket är Jaffa. Fingerlösa vantar när du behöver dyrka lås, skriva sms eller när man sjunger blues runt en tunna.


Denna artikel är en del av LG2S väntar på X-mas 2021, våran recenserade och kritiserade julkalender från ett år som nästan alla minns.