Meditera


Nu är du vuxen. Det är dags att ta ansvar för det lilla psyket. Du har samlat på dig en massa grubbel och uppfattningar.

Gör då såhär:
  1. Sätt dig i mediterarepositionen. Det är din favoritposition och det spelar ingen roll om det är lotus, ståplats på bussen eller “sitting bull”. ALLT ÄR LIKA BRA.

  2. Sätt en timer om du vill. 5 minuter duger första gången. Sen avancera till 10 och sen kanske 20. Nå mer än 20 kommer inte på tal… vi ska inte nå upplysning - bara rädda hjärnan. Jag brukar använda tidtagarfunktionen på mitt armbandsur.

  3. Meditera.

  4. När timern ringer är du klar. Öppna ögonen. Visst är rummet fantastiskt “bright”. Verklighetens volym vrids långsamt igång.

  5. Glöm inte bort att meditera igen nästa gång!
Punkt nr 3, “Meditera”!? Det finns meditationsövningar på internet i ljudform, eller så blundar du och försöker tänka på ingenting annat än din andning. Repetera ett mantra om du gillar transcendental meditation™.

Öppna ögon om du vill ha en utmaning, försök att titta utan att se. Lyssna på tystnaden som existerar mellan ljuden. Lyssna på din andning. Andas in med näsan och ut med munnen. Hör du det där klicket som händer när du växlar från näsa till mun? Nu kommer du för alltid att höra det. Förlåt. Nu skäms jag. Men jag kan inte heller få klicket ohört. Så de ba vi lever igenom livet och låtsas att det regnar. Regnar manna från himmelen vill säga.

Råkar du tänka en tanke så tryck inte bort. Svep in den i en såpbubbla och låt den sväva. Observera den nyfiket. “Jaha jag är rädd för att få slut på sås”. Återgå till andningen.

Det här är ingen magi eller trollkonst. Du tränar hjärnan på att närvara i nuet. Du förstår mer och mer att tankarna och smärtorna bara är en liten del av dig. Med tiden blir du bättre på att upptäcka när du faller in i grubbleri.

Glöm inte bort att börja tänka igen, efter meditationen. Tänk på nåt nice, tänk på djurbjörnar.


Denna artikel är en del av LG2S väntar på X-mas 2021, våran recenserade och kritiserade julkalender från ett år som nästan alla minns.