Månaderna


Enligt romarna var det en otrolig idé att dela in året i 12 perioder. Dessa perioder korrelerade med månens bana runt jorden. Vi vet! Det är helt sjukt att det är månen som roterar runt jorden. Det ser ut att vara tvärtom. Och solen tänker vi inte ens börja med, ingen tjafsar med solen.
Asså det var inte romarna som kom på att man kunde mäta tiden med månens hjälp, det gjorde säkert grottapornas folk redan. Tjejer har mätt sin lingonvecka efter månen i hundratals år.
Hursom romarna namngav dessa cykler så att man kunde hålla reda på dem. Tänk er följande scenario innan romartiden:
- Vad ska vi göra idag?
- Sola och bygga sandslott kanske?
- Ok!
- AJAJAJAJAJ! KALLT KALLT! (det var februario)
Folk visste liksom inte vilken månad det var innan romarna kom och började namnge dem.

Som alla vet så är den första månaden augustio. Det är för att luffarnyåret går av stapeln då, dvs Urkult firas. Det är en mysig månad. Det är lagom varmt och man har fått flamsa av sig hela sommaren. Träden byter skepnad för att fira att folk kommer hem från Thailand. Många börjar skolan eller liknande. Det är lite som att allt börjar om på en ny häftig level.

Vi väljer att tro att SEPtembrio är döpt efter alla kämpande cp-skadade där ute. Ta ingen skit! Alla har rätt till ett värdigt liv!
Också en gemytlig månad. Många sommarfreaks sörjer att sommaren är över. Men andra väljer att se det som en tid då luften är lagomt tempererad och löven ser ascoola ut.
Plus att det brukar vara extra mysigt att festa utomhus nu. Ta på en tjocktröja!

Ingen vet så mycket om oktobrio. Vissa säger att den fått sitt namn från att vara den åttonde månaden (är 9:e). Vissa säger att den är 31 dagar lång medan andra säger att prälloween äger rum den månaden. Det har tillochmed talats om att det regnar ofta den här månaden.
Vi på LG2S? Vi tror att oktobrio är en vandrare, som förlorade sin älskare i ett vad till Zeus. Varje år dyker han upp och ylar mot höstmånen av ensamhet.

Novembrio! Även känt som månaden då folk klär sig snyggast. Här är det nice att fylla år om man är kid. Du får f-dagspresent och julklappar tätt ihop men utan att de tar ut varandra. Vuxna ger inte andra vuxna presenter, vi ger varandra kärlek istället.

Decembrio, en riktigt jobbig månad, om man inte är just en kid. Den här månaden handlar om att ge till de rika och ta från de fattiga. Är man på streetan är det trängsel och kyla som gäller. Sista slanten går till faster Bertas porslinssvan för 160 dollares. Du får snatta presentpapper.
Mina barn kommer att få en så fattig jul, stackars kräk, men någon ska man väl tvinga på sina värderingar.

Januario, enligt romarna började året på nytt här, vilket inte fyller någon mening eftersom att det bara är kallt och grått precis som förra månaden. Visst, man kan åka pulka och sånt, men det vet man hur det slutar. Du och snusbozze har tagit er till en pulkbacke. Där väntar tuffe Sten och Benny från klass 4Ö. De mular dig och pular snusbozze. Ni går hem med gråt i hals och is i kalsong.

Nästa månad är ju bara ett jäkla mähä. Det är sant och överenskommet att februario är en månad som kan dra åt skogen. Ingen gillar februario, och om du hittar någon som säger att hen gillar februario så är det bara pretentiöst skitsnack. Att gilla februario är som att gilla minimalistisk electro, väldigt tråkigt. Åk på solsemester den här månaden, för februario är stilla och överfruset. Februario bryr sig inte. Februario ler i smyg när du ramlar och slår svanskotan.

Just nu i skrivande stund är det marsio. Det är garanterat det fåfänga hoppets månad. Varje gång solen tittar ur moln så skriver folk på lunarstorm och karantän i sina statusuppdateringar att "nu är det nog vår ändå" men nej. En dag senare är det snöstorm. Såhär pågår leken tills äntligen...

APRILIO! Också en av författarens favoriter. Inte så varmt men saker vaknar till liv och landskapet förändras. Tussilago är nog den bästa blomman. Så liten och snygg. Jag borde rita en tussilago på ett papper och skänka till kungen, ledare över Sverige. Bor du i stan så sitter du på uteservering och balkong. Bor du på landet så väntar du väl på bussen och dricker starksprit, det är allt jag minns att jag gjorde iallafall.

Sen är det nästan sommar igen. Majo går ut på att demonstrera för arbetarna och leta efter gräsplättar som inte är blöta. Såhär kan en majodag låta:
- Tja ska vi sätta och i gräset och svepa en folle?
- Ja det borde vi?
- AJAJAJAJ! BLÖTT BLÖTT!? (det var majo)

Junior är oftast inte riktigt lika varm som julio men annars är det fan samma månad. Den här tiden är det skönt att inte åka på semester i Thailand, för det är varmt i Sverige ändå och alla har åkt på semester i Thailand så du får vara ifred i din ort/by/stad. Kanske är det dags för en festival eller en sommarstuga? Vad som helst men inte Thailand, jag kan inte tro annat än att det landet är överskattat. Åk till Norge vettja! Eller Island! Varför inte besöka Härjedalen hemma i Svea rike? Fantastiska berg. Mycket mygg dock.