Jobb


Ett jobb är en värdslig sak. Du gör en sak åt någon och du får pengar i utbyte. Ofta är du anställd, då gör du en sak åt ett företag eller myndighet, som i sin tur betalar ut zå kallad lön. Ibland kanske du har eget företag, då gör du saker åt en kund som i sin tur ger pengar till ditt företag, som du i sin tur kan plocka ut lön ur, och i sin tur köpa lakritsbalkar för, som du i sin tur äter. Allt slutar som bajs, även arbete.

Det finns många olika sätt det kan fungera på men det grundläggande är att du gör något som kräver tid, energi och/eller skillz, för att få pengar till att klara dig på. Vi vet ju alla att pengar kan bytas mot t.ex kvart och mat.

En jätteviktig del av luffen är att klara sig på så pass lite slantar att du avsätter minimalt med tid och energi på att jobba. Att arbeta är inget att skämmas över, många trivs med sitt jobb, men sedan de gamla grekerna har det också funnits situationer där du helt enkelt inte vill arbeta. Det kan vara att du inte får jobbet du vill ha, eller att du helt enkelt vill lifta till Umeå och dricka Motörhead-vin med din kompis Finn.

Vi ska försöka beta av lite tankepunkter du kan ta med dig när du ställs inför arbetslivet.

- Om du inte är nöjd med ditt jobb. Leta alltid efter ett bättre. Det skadar inte att söka, även om du är underkvalificerad.

- Även om du får gott om pengar så glöm inte luffarlivet. Spara pengarna du får över istället för att lägga dem på en dyrare livsstil. En stor hög pengar gör att du aldrig är helt beroende av ditt jobb. En dyr livsstil gör dig mer beroende av ditt jobb.

- Om du inte vill jobba hela tiden så hjälper det att ta säsongsarbeten, och sen leva på den lönen ett tag.

- Ingen behöver jobba innan de fyllt 20. Möjligtvis kan du hugga ett sommarjobb, men det är fan gränsfall. Innan du fyllt 20 kan du leva på pant. Speciellt nu (2013) när du får hela 1 krona för en panteburk.

- Vi borde skriva en artikel om saker du kan göra på jobbet för att göra det roligare, om du inte redan har ett roligt jobb. Men ja, det i alla fall. Se till att göra din tid på jobbet så meningsfull och rolig som möjligt. Flamsning är ett måste.

"Ett väl utfört arbete ger en inre frid och är den stöttepelare som samhället vilar på" sa Carl-Bertil Johnsson. Delvis är det rätt. Det är coolt att jobba men det ska vara på dina villkor, vilket inte är så lätt. Men sluta aldrig sträva efter jobbet du vill ha och låt inte pengar bli styrkraften när du väljer vad du ska göra 40 timmar i veckan.