Portugal


Tyvärr blir det här ingen regelrätt luffartikel om Portugal. Jag var där på semester, och det ber jag hemskt mycket om ursäkt för.

Det bästa med Portugal är att allt är billigt där. Utom turistgrejerna såklart. Så om du skulle vara i en turistort som Albufeira så se till att pallra dig iväg till Lidl, för det finns i P-gal. Där är allting så billigt att du nästan blir arg. Det bästa du köper här är en tetra fulvin för sjuttio cent (typ sju spänn), en flarra Sumol (portugisiska för "god läsk med fruktkött"). Vill du vara riktigt elajt kan du köpa en apelsin också. Sen blandar du allt det där i en hög. Då har du Sangria, och det är både mat, fest och dryck.

Vill du vara riktigt hardcore letar du dig iväg till stans grönsakstorg där du kan köpa frukt och grönt för betydligt mindre pengar än i Svenska affärer.

I Portugal snackar man låtsasspanska. Det är som spanska fast t.ex istället för det självklara "gracias" säger man "obrigado", konstigt va? De flesta orden är typ som spanska i alla fall, förutom att man bytt ut en och annan bokstav och använder sh-ljud i nästan alla konsonanter. Kort och gott, kan du spanska kan du göra dig förstådd, men du kommer inte fatta vad de säger tillbaka.

Engelska är alla värdelösa på, men det gör inte så mycket för P-giser är väldigt trevliga och chillade. Fattar de inte så försöker de hjälpa och trixa tills det bygger sig. Det här kan ju låta som en förskräcklig generalisering, men enligt mina källor, ska det vara såhär överallt och inte bara de P-giser jag träffade.

Chillade ja, går du ut och äter så kommer du att få vänta. De stressar inte vilket kan vara anledningen till att personalen är så trevlig, och tålmodig med specialbeställningar. Dock tar det ca 20-30 minuter att får random mat.

P-gal ligger ca 15 år efter Sverige. Internet är mystiskt och outbrett. Automobilen har just dykt upp och gjort succé. Det där med att betala med kort är lite av en snobbgrej.

Ja vad ska man säga, Portugal är härligt och efter. Bra luffland just för att saker kostar lite, dåligt luffland för att internet och språkkunnighet är lite si och så.