80-talet


Vet ni vad som är ganska sjukt? Att i år (2008) kan man ligga med en 90-talist och ändå göra det med någon som är myndig. Jag minns när det precis blivit lagligt att knulla sig in på 90-talet. Det var Joel som var först så klart. Typ på Hultsfred eller nått. Först av alla killar.

Allt detta med att 90-talisterna får rösta gör ju att en 80-talist som en själv börjar tänka lite. 90-talet hade sina Jeans och Josefin Sundström. Men vad hade 80-talet? Snus och sunt bondförnuft? Kan väl inte vara sant?

Fula färger
80-talet kryllade av sånt. Det skulle vara mintgrön tillsammans med kycklinggul och blek aprikosfärg. Ens blus fick gärna vara svart med lysorgange och cerise prickar. Det enda vettiga var turkost och rosa. Men i helt fel nyanser. Mjölkföretaget NNP (Nu: Milko) släpper sin egen keps i färgen "blå"(?).


Lager på lager
På 80-talet var allt tillåtet. Ville man in på stureplan då så fick man klä sig i spets, kavaj och t-shirt, gröna strumpbyxor, gula tubsockor och knallröda pumps. Det var inte tal om smakfulla kombinationer utan allt staplades på huvudet som en rolig hatt.


Byxorna innanför strumporna
Och nu (2007-2008) är det inne igen. Fantastiskt mode det där. Man liksom knölar ner byxbenen i strumporna så att man ser ut som en stackare med downs syndrom som har klätt sig själv. LG2S väntar spänt på att gallonbyxan också ska komma tillbaka.. NU!


Blont & Permanentat
Jag lovar, det här blir sista fashiongrejen. Och det finns inte mycket att säga. Alla skulle se ut som Lili såväl som Sussie. Också ens frisyr skulle staplas på kranie som en slags hatt.


Hårdrockare Vs Synthare
Och hårdrockarna vann kort sagt. Vi säger inte att vi är glada över det, men de vann. Kolla bara på helgon.net. 90% flottig nightwishälskande ölfantast, 3% kvarbliven kille som bara kan säga "det där är inte EBM!".

Hiphop
Slår igenom. För att citera känd kulturvetare: "Än en gång är det hippt att vara neger". Och ja, all den där träningen sedan bluesen blev stor har gett utdelning. Nu hade de slängt sina gitarrer åt sidan, iklätt sig i träningsoverall och börjat rabbla om sin hembygd istället. Hela västvärlden stod längst fram och hurrade.

Lili & Sussie corp
Kallades för Sveriges Samantha Fox (???). Kända för att gilla djur och sjunga: "Oh mama rödkålen och pappa vitkålen, jag vill ju bara bråka med duschstrålen".

Oslagbart pepp låtar
Om några miljoner år kommer vi antagligen ligga utslagna på stranden till den lilla pöl som är kvar av stilla havet, medan solen bara har några tusen år kvar tills den expanderar in i jorden, och likt förbannat kommer vi fortfarande lyssna på 80-talshitsen och gilla dem. Om man ska lyssna till musiken fanns det inget som var dåligt med 80-talet. Utom enligt Imperiet som dock splittrades efter att fansen kallat dem "partypoopers".

Svensk punk
Okej punk var fortfarande väldigt hippt runtom i världen, men i Sverige blev det hetare än någonsin under 80-talet. Ebba Grön känner vi ju alla till. Ett annat Svenskt känt punkband från 80-talet är... hmm... men de där... hum... vafan... jomen...
Gyllene Tider!! Och Beach Boys!
Moving on.

Dåliga filmtitlar
Det här var som störts på 80-talet. Kolla på uppföljaren till Alien. I Sverige kunde den inte kallas för Aliens, så istället blev det ALIEN - ÅTERKOMSTEN. "Hej jag heter Alien, nu återkommer jag, läskigt va?" Ingen ville riktigt sälja filmer i Sverige på den tiden. Thrillern Fatal Attraction blev till Farlig Förbindelse. Och så klart Indiana Jones - Raiders of the lost ark = Jakten på den försvunna skatten. "Vi tar bort Indiana Jones ur titeln. Han är säkert inte viktig".

Datorer
Fiifan. På den här tiden fick man vara glad om man hade 16 kbyte i RAM på sin personliga Amiga. Man spelade med kassettband. Inte konstigt att det tog lång tid. Rambo - First blood, var det längsta och mest invecklade spelet att någonsin släppas på kassettband. Kommer i höst på Blu-ray med 3 nya banor.

Kontrollsamhälle
1984 tar en kille vid namn Store Bror över styret för halva världen och leder oss in i ett samhälle där frihet inte längre existerar. Detta pågår i ca 14 dagar. Det beslutas att de största puckona ska bli tvugna att titta och medverka i programmet Big Brother, som en påminnelse.

Terry Pratchet
Som 16 år gammal flicka började hon med hjälp av falska personuppgifter att medverka i porrfilmer. Skrev för några år sedan boken Nattens barn, som blev väldigt populär. Traci Lords medverkade sedan i en rad småroller för pengar och glass. Fast då var hon vuxen. När hon var 17 medverkade hon i Swedish Erotica #60. Redaktionen ger den dock bara två erigerade pedopenisar av fem möjliga.

Buske
Var fortfarande helt okej. Tjejer fick hår i munnen. Killar fick hår under armarna. Ingen var särskilt nöjd.

Michael J. Fox
Breakfast club, Back to the future. Alla viktiga b-filmer. Dvs filmer som börjar på bokstaven b. Brain man med Tom Cruise? Skulle inte tro det.

Björnes Magasin
Premiär 87 eller liknande. Alla barnen jublade över den geniala idén med en björn i ett magasin. Fast i hemlighet ville vi bara se Hugo göra bort sig.

Macgyver
Tydligen hade serien premiär på 80-talet, men för mig kommer den 3-ever att vara 90-tal.

Födseln
För alla som föddes då är det här väldigt 80-tal.

Asch det finns så jävla mycket. Bättre med 70-talet som bara hade utsvängda jeans och rock eller 90 som bara hade hockeykort och nu myndiga brudz.