Linux


Det är provocerande, trotsigt, politiskt ställningstagande, ballt och onödigt krångligt (allt för att filtrera bort oballa människor, eller fjollor som påstår sig ha "ett liv"). Det är Linux.

Linux är en UNIX-liknande operativsystemskärna. Med andra ord en kernel, där resten av systemet bygger på programvara från andra projekt, som Mandrake och Gentoo. Även kallade distributioner . Dom olika distributionerna är anpassade efter vilken typ av användare du är, d.v.s. allt ifrån skripent t.o.m. nätverkstekniker.

Dom flesta distributioner är gratis för nedtankning, och Mandrake är ett exempel som går att tanka hem gratis från Sunets ftp (ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/).

Linux är dock inte särskilt anpassad för spel (so far). Det finns tonvis av små, men roliga, spel till Linux. Men om du bara vill lira dom nyaste och flashigaste, så bör du köra med dubbla operativsystem, dvs. även ha Windows 2000 eller nyare installerat på datorn. Kan även vara bra att ha som "backup" om du skulle totalkrascha med nånting i Linux. Fast det mesta ska gå att åtgärda, då sällan hela operativsystemet följer med om ett program kraschar, likt vad Windows har en tendens att göra.

Kom ihåg; Är du bara svår, så är det ballt att vara nörd.