Stockholm


Sveriges huvudstad säger många. LG2S tycker tvärtom.

Luff
Att ta sig till och från Sthlm är inte svårt alls. Gå till Centralstationen [google maps: Centralstation , Stockholm] och säg att "Nu vill jag bannemig till ett annat ställe". Då kirrar de antagligen en biljett till Nyköping om du inte är på alerten. Om du vill till Sthlm så får du säga samma sak fast tvärtom.

Kommunikation
Det jobbiga med Sthlm är att det är så förbenat stort och om man inte vill ha skoskav så lär man räkna med att planka eller betala för att åka tunnelbana/pendel. Tunnelbana luktar underligt och är en plats där folk samlas för att undvika varandras blickar och åka till ställen. Men om du är på Sergels torg [google maps: Sergels torg , Stockholm] och ska till Gamla stan [google maps: Gamla stan , Stockholm] och åker tunnelbana så är du en mes. I övrigt är tunnelbana bra för att ta sig ut till förorter. Pendel är som tunnelbana fast lite skabbigare och tar längre tid. Alla dessa har en knytpunkt precis vid T-centralen.

Mat
En regel om centrala Sthlm som du kan lära dig här och nu: Allt är dyrt! Det spelar ingen roll om det är en enkel kopp kaffe eller en hagelbrakare. Om du ska handla mat så försök köpa i turkbutikerna om du skulle befinna dig ute i förorterna. Där har de normala priser. Men om du nu skulle vara rik så kan vi rekommendera Kungshallen vid hötorget [google maps: Hötorget , Stockholm]. Men LG2S rekommenderar, om ni befinner er i innerstan, att leta efter alla mystiska kebabhak med priser under 40:- för en falafel eller kebab. Sen kan jag inte vara så specifik. Finns en mysig och billig pizzeria på söder men ni hittar inte dit. Men sök på alla små mustiga avgator på söder så hittar ni säkert något ställe i alla fall. Seb säger att Kebabkungen har billig och bra mat på kungsgatan. Ni får själva ta reda på om det är sant. Annars har ni ju alltid Macdonald´s men då vet man att man ber om skit.

Kvart
Centralstationen har stängt under bara tre timmar på nätterna. Under den tiden finns det en plats utanför City terminalens ingång som har värmerör under marken som gör gatustenarna behagligt varma. En samlingsplats för trötta uteliggare på vinternätterna, så du kan också räkna med lite gott sällskap. Annars har vi så klart vandrarhem som ett bra alternativ. Men bäst är om du känner någon Sthlmare som kan ge dig en bädd för natten. Det finns ju så många.

Party
Krogen SK ett hett tips. Där hänger LG2S reportrar jämt när det är Stockholmsbesök som gäller.
Det är inte lätt att hitta roliga luffarkrogar i Sthlm. Precis som maten är all alkohol super duper dyr. Men ännu en gång hänvisar jag till södra Sthlm där du säkert kan hitta några bubbliga pubbar att inhandla billig öl på. Om någon har tips på en krog i Sthlm så säg till så lägger jag in det. För sommaren finns det schysta parker som förtjänar ett besök.
Vitabergsparken är helt klart den bästa. Helt avskärmat från staden med träd och söta små hus gör att man kan bli full i lugn och ro. OBS: Det här med lugn och ro hittar du bara på dagen. På kvällarna och framförallt på helgerna kan du räkna med nazister och annat alternativt. (Finns inte med på Eniro av någon anledning så du får chansa dig fram)
Vasaparken [google maps: Vasaparken , Stockholm] ligger där det ligger. Men det är stort och soft på sommaren.
Kungsträdgården [google maps: Kungsträdgården , Stockholm] är ett ställe för dig som gillar heroinister och övriga a-lagare. Kan få lite info om kårhusockuptionen -68 om inte annat. Resten av parkerna är nerbajsade av hundar. Keep away. Inhemsk slang: Alla är vi bröder, upp på söder

Tips:
Uppe på södermalm finns det gott om luffiga ölhak. Personligen kan jag rekomendera "Tjallans" aka Söderdovas (eller Charleys pub och grill som det heter) i korsningen Torkel Knutssonsgatan/Hornsgatan. Där kostar veckans (har varit norrlands guld i snart 2 år nu) 37 spänn. Annat bra hak är Söderhof, beläget bakom Södra Station, påväg mot medborgaplatsen. Där kostar ölen 22:- för en storstark fram tills 2300. Där kan man även få sig en bit käk för billig penning.

// phade

Det lilla men ack så (ö)kända haket "Carmen" vid Björns Trädgård (Medborgarplatsen) har ganska billig öl. 29:- för en veckans. Samma pris på grannhaket "Söderkällaren", 29:- där med. Annars finns det ju alltid det sunkiga hårdrockshaket "Kellys" en hundra meter bort. 19:- får man punga upp för en flaska öl där. Värt att notera är nog att det är 20-årsgräns på alla ställena. Fast Carmen/Söderkällaren brukar inte bry sig så mycket. Även"Gröne Jägaren" finns några fotsteg bort. Där hänger alla medelålders alkoholister, men de har karaoke och ölen kostar även här bara 19 bagis. Annars är ju "Systembolaget" ett annat hett tips. Där kostar ölen från ca 8:90 kr/styck. På Tivoli http://info.aos.se/E/V/STOSE/0000/08/43/
(popklubben Baba Sonic på onsdagar och rockklubben Rocks på fre-lördagar) får man två öl för 42:- innan kl. 23.00... Annars kolla på www.aos.se men där hittar man oftast inte så mycket om man inte vet vad man ska söka efter. Well... ja, det var nog allt...

// Lin

Tips på gratis mat

Som luffare finns det två olika slags ställen att snylta mat på i stockholm.

Ett av dom är t.ex burger king på t-centralen, där det inte finns några avgränsande väggar och flera restauranger delar serveringsyta. Det är ändå alltid massa lodisar som traskar runt där så ingen bryr sig om man nallar rester folk har lämnat efter sig. Ett hett tips är att sitta och läsa en bok eller tidning eller något i den stilen och bara spana in vilka som ser ut som människor som är för rika för sitt eget bästa, med andra ord människor som köper mer mat än de orkar äta, och sen ta det dom lämnar.

Det andra alternativet är t.ex kungshallen där folk faktiskt bryr sig om man käkar resterna men är alldeles för upptagna för att hinna hålla ögonen på en. Man kan redan i rulltrappan ner spana in en halvfull tallrik med något man vill ha som någon lämnat efter sig. Eller bara lite smidigt gå och plocka en stor bit pizza från någon av de undanstoppade faten. Ska man snylta på ett sånt ställe får man ju fräschare käk men man får se till att inte vara allt för iögonfallande om man inte vill bli väldigt otrevligt bemött efter några gånger.

// Hannes