Citabel/Fittabel


Man skulle ju kunna gå in på detaljer men låt oss summera barndomen med små ryck. Små detaljer som kanske ger en helhet, ett hum om ni så vill. Här är några upplevelser mellan det att jag var 0-16 år gammal. i typ kronologisk ordning:

- Snodde en fotobok i smyg i lägenheten i Uppsala med olika kvinnofrisyrer för att jag som ca 4-åring älskade att se på söta tjejer redan då. Som 6-åring skulle vi på dagis göra en scrap book och jag klippte bara ut snygga brudar från tidningarna. Nästan genant hur heterosexuell jag alltid varit.
- Väntade i Mevazeret Zion på lastbilen som transporterar alla saker från Sverige. Jag såg mest fram emot att återförenas med alla mina gosedjur.
- Fick panik och började gråta när jag hade stor födelsedagsfest eftersom mina ”kompisar” skulle dränka mig på skämt i min barnpool i trädgården och tvingade ner mig under vattnet.
- Fick den geniala idén att skolka och hänga på en lekplats hela dagen. Insåg ca 20 min in att det inte är skitkul att vara på en lekplats helt själv i åtta timmar. Går hem och precis då går mina äldre syskon till skolan. Gömmer mig i grannens trädgård bakom nån slags elbox. Smiter sedan hem och ringer mina föräldrar, ljuger om att jag fick gå hem för att jag slog mig hårt genom att gå balansgång på ett staket och slog i pungen. Detta hade hänt på riktigt en gång innan och eftersom det var andra gången så påstod jag att de inte behövde ha föräldrarnas godkännande. Det gick på min lögn.
- Pappa satt i köket och kastade skämtsamt en tom plastflaska bakom sig genom ett stort hål vi har i väggen mellan kök och vardagsrum. Han ångrade det, det blev nämligen en ”grej” som vi barn gjorde fortsättningsvis.
- Leker med en metallslinky, men min syster vill ta den ifrån mig. Jag vill inte. ”Du kan leka med den här mycket sämre plastslinkyn” säger jag och räcker en halvtrasig plastslinky till henne. Hon svarar ”den där gav jag dig i julklapp”. Jag känner skam.
- Ska gå ut med soporna. Ett gäng beduinbarn som bor i ökenområdet vid berget jag bor på rotar i containern. Vi har lärt oss ett slags ”vi mot dem”-tänk mot det här utsatta folket som bor i tält runtom våra hus och lägenheter. Går Sopcontainrar i Israel har en slags pedal precis som papperskorgar i badrum. Jag trycker ner den så containern öppnas och i containern står ett till barn och ropar ”BUUU!!!” Jag blir livrädd och springer hem medan beduingänget hånskrattar gott.
- Hamnar i staden i Eilat och har en av de bästa åren i mitt liv. Vi visste att vi skulle flytta till Sverige så småningom, så betyg eller göra bra ifrån sig i skolan var ingen issue. Badade i pooler, snorklade i havet för att se färgglada koraller och fiskar. Fick en Gameboy Color och Pokémon Yellow i julklapp. Levde mitt bästa liv.
- Sen flyttade vi till Sverige i januari av alla månader och gick in i mormors röda frostiga fiat. Fick ångest redan vid flygplatsens parkering.
- Blev mobbad i Everöd för att jag fes mycket. Misstänktes laktosintolerans. Fick inte äta glass på flera veckor (eller vad som kändes som flera veckor i varje fall). Sen undersöktes jag. De tryckte in mer än tre sprutor i mig eftersom jag var rädd för sprutor och den inte trängde igenom ordentligt eftersom jag var för spänd. Hade inte laktosintolerans. Jaha.
- Blir uppringd av Cornelia i Everöd som undrar om hon får chans på mig. Jag har precis flyttat till Näsby så vi kommer inte ens gå i samma skola nu. Jag frågar mina föräldrar vad jag ska svara, de säger ”säg att om du vill bli ihop med nån så ska du VETA att du ska gifta dig med den personen”. Jaha, är det så man gör. Jag nobbar henne genom att citera mina föräldrar ord för ord och ser henne aldrig igen.
- Sverige möter Senegal i VM, jag, min bror och två kusiner ser matchen i mormors lägenhet och hon är inte hemma. De får den geniala tiden att klä av sig nakna och gå runt spritt språngande i mormors lägenhet. Det gör mig obekväm och jag skvallrar för mamma och pappa senare. Jag anses vara en tjallare.
- Är i min mest kreativa period som 11-13-åring. Skriver fantasyböcker, uppfinner ett eget Pokémon, ritar serier, hittar på regler och system för de lekar jag och mina vänner leker (hittar på ett tv-spelsliknande system där man kan ”köpa” bättre vapen när vi leker krig om man vinner och hittar på regler om att man måste ladda sina vapen. Alla struntar i mina regler).
- Ska på bröllop och upptäcker när vi testar kostymer att den snygga H&M-tjejen från busshållsplatserna finns som vykort. Smyger ner dem i fickorna och tittar beundrande på dem i sängen. Juckar instinktivt och kommer för första gången i mitt liv.
- Vi åker till Prag med klassen, jag vill köpa något lyxigt och tar det billigaste i den dyra affären - Y-front-kallingar i Hugo Boss-butiken.
- Mamma och pappa är borta en helg och min bror är borta i Lund. Jag vattnar växterna, hyr dvd:er och har övernattning med vänner. Ser första 5 Nightmare On Elm Street-filmerna.
- Jag vaknar 05.20 på morgonen av Pink Floyd - Time under de fyra månader jag bor i Malmö men måste pendla till Kristianstad för att gå klart nian. Den låten har för evigt förstörts för mig.
- Åker på fest i Wanås slott och ska strax opereras för pungbråck (den högra var ca tre gånger gånger så stor som den vänstra) och eftersom den är fylld med vatten inser jag ett spexigt trick. Om jag tar en ficklampa under pungen så lyser den upp i röd färg som Rudolfs mule. Hade visat detta för förtjusta vänner, så på denna fest tar min vän Jesper in mig på badrummet och säger "jag vet att du ska opereras i veckan, kan jag få se ficklamps-tricket en sista gång?" och räcker mig en ficklampa. Jag gör det.

Nu när ni vet allt om min bardom så är det dags att gå vidare till starka minnen från gymnasiet och tidiga 20-års åldern:

- Upptäcker LG2S via en jag följde på Bilddagboken som hade screenshottat en artikel (minns inte vilken).
- Blev av med oskulden på en hemmafest och grät i duschen dagen efter.
- Åker till min första festival och mitt första Roskilde. Inser någonstans att ”jahaja här kan man vara sig själv”.
- Startar ett band.
- Läser filmvetenskap på Lunds universitet. Frågar min syster om tips på att prata med folk, ”börja rök cigg” var hennes råd.
- Har distansrelation till en tjej i Linköping, hon älskar hasselbackspotatis.
- Det tar slut strax efter att jag kom på Skurup Folkhögskolas filmlinje. Jag inser att manusförfattande är det roliga med film, regi är dränerande. Blir ihop med en klasskompis ett kort tag, vi bråkar mycket.
- Flyttar till Stockholm 2013 för att jag kom in på Biskops Arnö ”att skriva dramatik”-kurs.


De senaste tio åren i Stockholm så har jag hunnit bli kär, slutat vara kär, blivit kär igen, fått jobb, fått sparken, blivit vän med folk, blivit ovän med folk, blivit dumpad, har dumpat, druckit för mycket, druckit för lite, testat psykedeliska, kört standup, slutat köra standup, fått ett ölglas slängt i mitt ansikte, haft lugna filmkvällar, badat i Mälaren, besökt mamma och pappa i Skåne, gått på Hallwylska minst fem gånger (Stockholms bästa museum), druckit kaffe i Rosendahls trädgård, trängts på Gröna Lund, sett björnungar leka på Skansen, ätit på Reggev Hummus, skrivit manus, bokat bord på Blue Light Yokohama, druckit krämig gränges på varenda sunkhak på Södermalm Sveavägen St:eriksgatan, dansat på Södra Teatern, dansat på Debaser Medis Slussen Strand, blivit övertygad att beställa en O.P Andersson på Pelikan fast jag borde sparat pengar, delat en flaska vin på Capitol, sett blockbusters på Rigoletto, promenerat på Gärdet, hängt i vitan och blivit trygg i mig själv och vem jag är.

Wow du läste allt. Klappa dig själv på axeln och säg "nu vet jag alldeles för mycket om Joseph Pollack, människan"