Podcast


Ser du dig själv som en "kul snubbe"? Tycker du inte om att anstränga dig? Vill du bli känd utan att tillföra något av värde? Då är det troligt att du har en podcast!

Problemet med att varenda ung man på jorden har en podcast*, är att det finns så pass många att det inte längre räcker att bara säga något skoj och sen ladda upp. Jag är ledsen alla ni som ville ha pengar utan att jobba, men för att sticka ut med er pod måste ni ha skillz och flit. Det här kommer från någon som ökat sin lyssnarbas med 100% det senaste året. Från fem till tio lyssnare!

Ett tema. Om du inte kan förklara grejen med ditt program på 15 sekunder så har du en dålig grej. Många vill nog bara sätta igång audacity och börja småprata med sin kompis. Och det är ju kul, men bara för er två. Man gör inte saker för sig själv, utan för okända människor på internet. Bäst är om man kan ha ett tema på temat. Dvs inte bara en podd om krogslagsmål generellt utan en podd om krogslagsmål där man recenserar och ger poäng.

Bra ljud. Finns fan inget värre än ett rumsekande skitbrus till ljud när man ska lyssna på två killar prata om spökhistorier eller Marvel. Det behöver inte vara dyrt att låta proffsig. Det viktiga är att få bort rumsljudet och att det inte "puffar" från dina köttläppar. Sök på "making good podcast sound with only 50 dollares in mah pantzzzz B💣💣💣💣M!".

Segment. När du känner att samtalet börjar tappa energi eller flummat iväg till något helt annat kan det vara skönt att luta sig mot segment. Dvs du säger "Ok skönt då vet jag allt om Tesla-aktier. Då ska vi gå vidare till dagens bästa line." Något du vet du kan gå vidare till vid behov.

Planering. Du behöver inte planera varje ord om du inte vill. Men det kan vara skönt att komma överens om vad man ska börja prata om. Typ "Hej Nils, jag vet vad du gjorde förra sommaren." och Nils har tänkt på ungefär vad han ska svara på det. "Jag körde ihjäl någon!". Det är skönt att ha en språngbräda. Några breda skisser om vilka tankar man har på ämnet. Det hjälper en att komma bort från uhm och ähm. Vilket leder oss till nästa punkt.

Öva. Det kommer inte att låta bra i början. Du kommer inte att vara duktig på att prata. Det är bara att acceptera och publicera. En av internets kändaste poddare sa att hen inte kände sig nöjd med sitt innehåll förrän runt ep 100. Med det sagt så vill jag också säga att det är ok att slänga. Gör om avsnittet om det blev katastrof. Eller om ni kom på något skitbra som ni borde pratat om.

Om du misslyckas med alla ovan så kan du alltid bli känd. Heter du Pernilla Wahlgren så lär det vara svårt att misslyckas med sin podd, även om du inte pratar om något speciellt alls. Du kan ge ifrån dig några musfjärtar eller halshugga en pandabjörn i mikrofonen. Oavsett kommer du att ha miljoner streams i din ficka. Så bli känd vettja.

Sista rådet är det viktigaste att komma ihåg på internet. Ingen bryr sig. Gör vad du vill. Kör på. Run to the hills. I don't wanna talk. About the things we used to. Tomorrow never dies. I just want the spies. The winner takes it all. The loser standing tall. Forever in the wind. I just want to sin.

*- eller vad säger du PC Hemma?


Denna artikel är en del av LG2S väntar på X-mas 2021, våran recenserade och kritiserade julkalender från ett år som nästan alla minns.