Kosmiskt och trivialt


Du kan sätta allt på ett spektra. Nej det är för tråkigt. Vi behöver en axel till. Vi kan sätta allt i en kurva. Kurvan går från kosmiskt till trivialt. Och från varje punkt lägger vi till en till axel. Nu snackar vi tre dimensioner. Du kan sätta allt på en tredimensionell kurva. En fågel till exempel. Den sitter där på kurvan och käkar en daggemask. Kurvan kan ju vara en gren till exempel. Eller horisonten. Eller tiden du slutade jobbet.

Nä nu har jag stört mig på i flera minuter att det står cosmiskt. Går tillbaka och ändrar men det är kanske intressant för er artikelhistoriker att veta att det inte alltid har stått kosmiskt där uppe.

Vad pratade vi om? Justja! Kurvan. Kurvan kan ju inte heller vara ett rakt streck för då är den inte bättre än ett spektra. Nä det får sitta en kurva på kurvan. Vet inte vilken axel vi är uppe i nu men vi kan väl säga 42. Jämn fin siffra. Ok jag vill inte slänga mig med fina ord men visst börjar det mer och mer se ut som en fraktal? Från kosmiskt till trivialt? Ja det ser ju lite ut så. "Vad ser ut så?" frågar såklart du. Jamen det du tittar på. Välj vilken du vill. Behöver du något att titta på kan vi ta en översnöad snowracer på mellansels tågstation mitt i natten. Den kan vara allt från kosmisk till trivial. Troligtvis kan den vara alla olika grader av kosmisk vs trivial samtidigt i alla olika kombinationer. Ja det är svårt det där. Sen måste alla tankar kunna användas i vardagen. Den viktiga vardagen. Annars var det en onödig tanke. Så använd den här som kapsylöppnare i vardagen vettja.

Slutligen, vem lämnar en snowracer på en tågstation mitt i natten? Det har jag alltid undrat över.