Ögat


Nu börjar det! LG2S artikelserie om saker som är runda, raka eller fula. Som vi har väntat.

Ögat är kroppens rundaste del men är ändå inte helt runt. Man kan säga att ögat är en blandning mellan bowlingklotet (klotäh) och ägget (äggah). Säger en hel del om att kroppen inte kan vara rund för fem öre. Utom om man är en tjockis, då är man rund om magen.

Ögonen är till för att mördare och andra drägg ska kunna komma åt själen lättare. Det är nämligen via ögat du lättast själ någons stjäl. Rolig trivia, Satan, vår herre, snärjer ditt innersta väsen via vad, just det, ögat.

Ögat kan också användas för att uppfatta elektromagnetisk strålning. Men bara inom ett visst spektra. Spektran som ultraviolett (tänk dig violett fast 100 gånger större) och infraröd (tänk dig rött fast 3 gånger mer infra) är osynliga för oss. Man skulle måla lyktstolpar i ultraviolett så att folk gick in i dem och det lät "DOJOJOJOJOJ". Vi uppfattar istället spektran som röd, vinröd, militärgrön och senapsgul. Med hjälp av dessa kan vi avgöra om ett äpple är moget eller fortfarande en sur och jävlig äppelkart. Urk.

Vi har också två ögon som vi kanske märkt. Det är skitbra av två anledningar. För det första så kan vi mäta avståndet till saker med hjälp av att vi har två ögon som sitter en liten bit ifrån varandra. Har man bara ett stackars öga så ser det ut som att allt är 10 meter bort.

Det andra bra anledningen är att du kan mäta hur snygg en person är med hjälp av ögonen. Sitter de tätt ihop? Står de ut, som på en fisk? Är de små och insjunkna? Sitter de inte på samma höjd? Alla dessa är skönhetstecken för de som gillar sånt. Du kanske gillar något annat, kika på ögonen och känn efter.