En studie i Bengt Andersson


Efter ca 2000 genomlyssningar av Bengt Anderssonz skiva En studie i ilska, så har äntligen saker börjat klarna. Frågor som "Vem är han" och "Var kommer han ifrån" och "Hur kan storkar bära på ett 4 kg tungt barn, flera mil!?" börjar sakta få svar.

Många känner att han borde vara från Ångermanland, eftersom han skrivit låten Hata Ångermanland. Men ser vi på att han hela tiden refererar till ångermanlänningar som "dom" ("dom ska ha på käften, dom är sämst") så ser han alltså inte sig själv som ångermanlänning. Dessutom nämner han att "dom pratar skitskånska, man förstår ju ingenting", vilket borde tyda på att han inte befinner sig bland norrländska överhuvutaget. Visst är "skitskånska" en överdrift och en ploj, men om man vore från norrland vore det sista man klagar på hos en norrlänning att man inte förstår vad de säger. Skåne blir antagligen inte heller ett alternativ då han refererar till skånska som den dialekt som är svår att förstå. Vilket den verkligen är. Svår att förstå. Verkligen.

I låten Bengt Andersson skrålar han "när jag går på stan" vilket borde innebära att han bodde i ett samhälle med åtminstone över 10 000 innevånare under tiden skivan spelades in. Att han dessutom skrivit låten Tryck på busstop innan barnen, borde innebära att han bor i en stad stor nog för stadstrafik. Vilket direkt för upp siffran till 20 000 och uppåt. Visst finns det landsvägsbussar med stoppknapp, men jag spekulerar bara. Att trycka på busstopp är ju ett mycket mer förekommande fenomen i stan, och fler bor i stan så procentchansen ökar att han är en av dem osv osv.

Antagligen var Bengt 13-18 år gammal när han spelade in skivan från början av 90-talet. Eftersom att han fortfarande ser föräldrar som en auktoritetsfaktor i låten Krossa föräldrarna. Dock är hans röst lite väl utvecklad för att kunna vara yngre. Dessutom referar han till barn som "dom" även där. Dock har nog låtarna spelats in under en längre tidsrymd vilket gör att han säkert kunnat avsluta sin karriär som 20- till 30-åring.

Forts. följer.
Måste gräva lite mer.