Riga


Riga är en skitstad, mycket mer finns inte att säga, men jag ska försöka.

Riga är Lettlands huvudstad, vilket innebär att man måste luffa via båt för att ta sig dit, om man inte har lust att flyga, simma, eller gå runt halva norden.

Så, varför ska man ta sig till Riga? Det första och bästa argumentet är att man kan köpa jättemycket billig alkohol och tobak, men såsnart man kommer dit inser man att det var en svag tröst. Alkoholen är nämligen inte speciellt billig sålänge man inte siktar in sig på bara sprit, och även om man gör det är det fortfarande ganska dyrt om man jämför med till exempel Tallinn. 90 kr för en flaska LB-vodka är inte ok! Däremot är cigaretterna ganska billiga, men vad man måste göra är att röka som fan under tiden man väl är där, för när man går på båten till Sverige igen får man bara ta ut 1 limpa ut ur landet. Det är tydligen regler från EU.

När man först kommer till Riga kommer man lägga märke till hur nedgången staden är. Byggnaderna har hål i fasaderna, och istället för att göra något åt dem väljer människor helt enkelt att inte använda just det rummet. Dessutom finns det en uppsjö med grafitti på lettiska, vilket man inte förstår eller uppskattar speciellt mycket.

När man däremot närmar sig centrum blir allting genast lite snyggare och prydligare, men inte på något fint sätt, utan bara på ett krystat och dumt. Det känns lite som att man har försökt dölja hur nedgången resten av staden är, genom att snygga till centrum. Men som en lokalinvånare så fint formulerade det; det är ett jättefint disneyland, men det är ändå bara en fasad.

Något som ändå är ganska kul är att det finns ett jättestort monument för kommunismens offer mitt i stan, och bredvid det står det alltid två beväpnade vakter som ska skydda det. Dessa står där året om, med skarpladdade vapen, så om man vill ha en rolig stund kan man smyga sig dit på fyllan och jävlas med dem.

Mitt bästa tips när det gäller Riga blir sammanfattningsvis; åk aldrig dit, inte ens de gigantiska hangarerna som byggts om till köttmarknad kan locka till annat än ömma känslor om de stackarna som tvingas bo där. Gillar man däremot horor så bör man åka direkt, alla tjejer är nämligen klädda i rosa leopardpälsar och skor med jättelånga klackar, med chockfärgade nätstrumpor.

Fotnot; alla letter lyssnar på Lordi.