Att få sparken


Innan du funderar över att få sparken från ditt jobb bör du fundera över om du överhuvudtaget borde arbeta, detta kan du ta reda på genom att göra ett enkelt test här.

Nå, oavsett vad du kommer fram till efter att ha gjort testet, bör du vara medveten om att du kan tjäna feta cash på att få sparken. Det finns nämligen något som kallas svensk lag, och den får ingen i hela Sverige bryta emot, oavsett vad din föredetta arbetsgivare tror och säger.

Så här kan det gå till:
Du börjar jobba på ditt nya fina jobb och beter dig precis som du gör hemma, det vill säga fäller spydiga kommentarer, taffsar på dina arbetskamrater och dricker alkohol på arbetstid. Efter ett tag tröttnar din chef på att du håller på som du gör, och tycker att det skadar företagets namn eller nåt annat blaj, och han ger dig därför sparken, men se upp! Just det misstaget kostade just företaget jättemycket pengar. Du råkar nämligen ha läst den här artikeln och vet in i minsta detalj vad lagen säger om sånt där, nämligen att arbetsgivaren alltid måste prata med dig, och ge dig en varning (i lagen rekommenderas att han gör detta skriftligen) INNAN han får säga upp dig. Det är nämligen så smidigt påkommet att man som arbetsgivare måste följa samma sociala regler som alla andra i samhället. Lösningen på problemet är enkel, du går och pratar med fackförbundet du är med i, alternativt söker upp en advokat och stämmer skiten ur dem!

Nu sitter du förstås med en pinsam rodnad på kinderna och inser att du faktiskt inte är med i facket, och att en advokat kostar massor med pengar, men oj, så fel du har, det finns nämligen en statlig fond som går in och betalar dina advokatkostnader om du behöver rättshjälp i såna här fall, och det enda du behöver betala är ynka 2% av den kostnaden. Men det där är inget du behöver bry dig om, det vet nämligen advokaterna själva, så de grejar allt.

Men sen finns det såklart fler anledningar till att man kan få sparken, men i lagen finns det bara två till. Den första påminner om exemplet jag tog upp tidigare, men är lite grövre. Om vi till exempel tänker oss att du har spöat dina arbetskamrater, stulit en massa pengar ur kassan eller våldtagit kunderna så kan du bli avskedad, och då är du utom hopp. Det finns inte en chans i världen att du varken får jobba kvar eller får någon ersättning för att du fick sparken. Rätt åt dig, jävla tjuv/misshandlare/våldtäcktare!

Den tredje anledningen till att man kan bli uppsagd är om det inte finns tillräckligt med arbete för att arbetsgivaren ska ha något behov av dig, och denne får då säga upp dig med minst en månads uppsägningstid OM han inte har anställt någon efter dig. Det finns nämligen en del i lagen som kallas turordningsrätt och bygger på den enkla idén om "sist in - först ut". Man får alltså inte bli uppsagd på grund av arbetsbrist om det finns andra på jobbet som har varit anställda kortare tid än dig, eftersom arbetsgivaren måste sparka dem först.

Nu vet du på ett ungefär vad lagen säger om just du(!) har blivit sparkad, och jag rekommenderar att du går till rättegång om du tycker att din arbetsgivare har sparkat dig på felaktiga grunder.

Avslutningsvis kan jag berätta på ett ungefär hur mycket cash du kan räkna med att få om du har fått sparken felaktigt. Det vanligaste brukar vara mellan 3 och 6 månadslöner som ersättning för förlorad inkomst, plus ett skadestånd för att du har fått ligga hemma och gråta dig till sömns varje kväll. På ett ungefär innebär detta mellan 70.000 och 100.000 kr.

Lycka till, young grasshopper!