Saldo


Det här är del 2 i våran fett uppskattade artikelserie om moderna ångestkällor med attityd.

På andraplats, näst efter SMS-utkorgen, kommer familjen saldo. Det är en ruskig familj som finner nöje i att döma dig. Dom smyger sig fram till dig när du är som mest sårbar och hostar fram något i stil med "Hörrö Bozze, du är banne mig inte värd att vara vuxen".

Saldo består av i synnerhet två huvudkomponenter, nämligen:

Bankomatsaldot
Du går på stan och huttrar, ska handla lite bakfyllemacka på en turkägd mackrestaurang i krokarna. Fan vad roligt du hade igår, fan vad du är häftig ändå. Visstfan, dom tar inte betalkort därborta, tur att det finns en bankomat i närheten. 200 spänn ska du ha ut.

Helt fredlig är du, men ändå ska bankomaten snart till att dare-a dig. "Vill du ha en minneslapp". Det betyder ungefär, i en bakfyllekilles sargade självkänsla: "Vågar du stå till svars för din framtid, vill du verkligen veta vad gårdagens kalas gick på?"

Jag brukar trycka "Nej". Eller så brukar jag tveka så länge att bankomaten ledsnar. Då skriver den ut en lapp ändå. Det är okej att kasta bort den, det är det papperskorgarna är bra till.

"Vill du fylla på ditt kort"-saldot
Det här är utstuderade trakasserier. När du ska ringa upp tjuvnicklas på hörnet så att han kan ställa upp porten, då är det nån vänlig stjäl i luren som säger att du inte har några pengar kvar. Det betyder ofta att du måste frysa tills nån granne till tjuvnicklas ska in, för man kommer inte åt med att kasta smågrus på hans fönster.

Detta saldo har, precis som sin broder, en förmåga att vara särskilt otrevlig mot dig på dagen efter en fyllefest.


Du ska se upp om någon som du älskar börjar kalla sig själv för "Alla saldon är goda" eller "Saldo byggde denna vackra kropp". Det kan betyda att han eller hon har blivit knäpp.