Lifta


För det första: Att lifta är nästan är gratis. Därför räknas inte svarttaxi. Om du får lifta långt, 40 mil eller mer, så är det schyst att bjuda chaffisen på lunch eller middag eller brunch.

Det vanliga sättet att lifta på är att ställa sig vid sidan av vägen med tummen i vädret. Att lifta i grupp är mycket svårare än att lifta ensam.Chaufförer på Sveriges landsvägar har olika inställning till att plocka upp dig. Det kan sammanfattas så här:

  1. Jag tar alltid upp liftare, för jag liftade när jag var ung
  2. Jag har inte bestämt mig.
  3. Jag skulle aldrig ta upp en liftare, och ibland petar jag in en liten pinne i min egen brasa.


Mellangruppen är alltså den enda du kan påverka, och den utgör 65% av sveriges alla bilförare. Såhär kan man tänka sig att det går att påverka:

  1. Se vårdad ut. Ju bättre chauffören kan identifiera sig med liftaren desta större chans finns att han vill ha dig som sällskap.
  2. Göm bagaget, om det är stort. Du behöver inte gömma väskorna i bemärkelsen "gräva ner", det räcker att de inte ser farliga ut från vägen.
  3. Det finns ett speciellt ansiktsuttryck som vetenskapligen inger förtroende och empati - samtidigt. Testa dig fram till det!
  4. Rök inte non-stop. Klart man kan ta en liftarpaus, men rökningen sänker potentialen.


Man får en poäng per lift man får (antecknas i liftarboken). Räkna med att kunna lifta ~40 mil per dag.

Bensinmacksliften
Tips från tulipalo:
ett hett tips är att lifta från bensinmackar eller andra raststopp, inte med tummen då utan med munnen och din personlighet. Du går helt enkelt och frågar runt bilar som står och tankar eller liknande vart dom ska. Ett Stort plus med detta är att dom får ett intryck av dig och lättare vill ha med dig då dom känner av om du är en person dom kan tänkas prata med på vägen.

LG2S: Absolut. För min del ( milq ) har jag erfarenhet av att det är lättare att ragga muntligt än tumvis. Skill required: Vältalighet. Ställ dig typ vid mackens dörr och fråga personer när dom går in eller ut om du får följa med. Jag brukar inleda med frasen "Ska du mot Åmål" (eller nån ort). Om dom svarar ja, så har du satt igång lite psykologisk ja-sägning hos chauffören, och då är du snart till sjöss. Jag har dock noterat att många personer automatiskt säger "Nej", ibland innan man hinner ställa frågan.
En annan bra grej med mackliftning är att man kan solla bort lifter som bara ska några kilometer åt rätt håll. Det är ingen bra idé att "smådutta" sig fram i världen.

KURIOSA
- Det är förbjudet för förare att stanna på motorvägar. Det är förbjudet eller åtminstone farligt att lifta utan att föraren stannar. I motorvägssituation gör du bäst i att leta efter en påfart, det är bara knappt förbjudet att stanna på. Men motorvägar är ett jävla gissel.