Iliaden


Alla gillar vi ju att kunna saker som de gamla grekerna hittade på. Så, här ger LG2S dig en snabbis genom Iliaden nästa gång någon snofsig vinbög vill diskutera antiken.

Vad: Skönlitterärt verk i vers
Författare: Homeros
När: 900 f.kr
Handlar om: Agamemnon är kung i Grekland och gift med Helena. En dag kommer prins Paris (ej Hilton) och blir kåt på Helena. Han tar med sig henne till Troja. Agamemnon blir fetarg och tar med sig "gänget" till Troja för att anfalla och eventuellt ta med sig Helena tillbaka. De slåss och sen bygger de en häst och sen är det slut.

Handlingen tolkas på olika sätt än idag. T.ex är man inte helt säker på om Paris var prins eller kung. Man vet inte heller riktigt vad som fick Helena att hänka på Paris till Troja. Sen är man inte säker på om Agamemnons motiv egentligen var politiskt eller om det var kärleken som fick honom att anfalla. Årtalet den skrevs är lite suddigt också. Inte heller vet man om det bara var Homeros som skrev skiten. Slutligen vet man inte om den trojanska hästen är döpt efter datavirustypen med samma namn. Texten är ju SKIIITAGAMMAL så det är lite hit och dit med dessa saker.
Så jag skiter i era contributes. Det var såhär min farsa berättade historien för mig, och hans farsa innan det, och hans farsa innan det, och hans farsa innan det, och hans farsa innan det, och hans farsa innan det, och hans farsa innan det, och hans farsa innan det, och hans farsa innan det.