Motorer


Motorn är av de flesta ansedd som bilens hjärta. Det är den som tagit oss från häst och vagn. Det är den som gör att vi snabbare kan ta oss fram på landsvägarna. För många har en hel kultur bildats kring mekandet med motorer och de tar detta hantverk på stort allvar. Man kan också titta på skeppen som nu inte längre behöver förlita sig på vinden utan kan hålla tidtabellerna med lätthet. Det maskineri som driver fordon framåt har helt enkelt blivit en viktig och användbar del av kommunikationerna i världen.
Mycket kan se annorlunda ut på ett fordon. Båtar har propeller istället för hjul. Ett flygplan har vingar. En bil tar dig fram på vägarna medans en bandvagn tar dig fram i snö. Tåg går på räls. Men nästan den enda delen som i princip är densamma är motorn. Det är därför det är den som jag anser vara viktigast.

Vad jag tänker ta upp är vikten av snabb och effektiv transport av varor och människor på vägar. Vilket sätt som är det bästa att få något rulla, flyga eller flyta i rätt riktning. Och varför det är viktigt att inte ta bort eller lämna ute en sådan del. Kort sagt processen i att till exempel förbränna fossila och kemiska ämnen för att skapa energi.

För vad jag vill säga är att exempelvis en bil är mycket effektivare och lönsammare om den har en motor än om den drivs framåt på alternativa sätt, eller på något sätt alls. Jag tänker ta upp vikten av att ha en motor i ett fordon, i jämförelse med andra drivkrafter som muskelstyrka och gravitation.

Jag personligen har sju kilometer hit till universitetet som skulle bli outhärdliga att gå fram och tillbaka tre dagar i veckan. Det blir 1.4 mil. Att cykla är det inte på tal om för min del eftersom att det blir både livsfarligt och väldigt kallt på vintern. Men tack vare stadsbussarna och deras motorer kan jag ta mig fram i tid och med hälsan i behåll.

Jag tänkte lägga fram några av de många fördelarna som finns med att bruka motorkraft och avfärda de få nackdelar som finns. Jag vill få er att seatt det är på alla sätt och vis en omöjlig tanke att vi kan fortsätta i en så avancerad civilisation som vi gör idag utan motorer.

Många skulle säga att det inte alls är omöjligt för en bil att röra sig framåt utan motor. Att den kan rulla i nedförsbackarna. Men vad dessa glömmer är att det finns exakt lika många uppförsbackar som det finns nedförsbackar. I dessa skulle bilen röra sig i motsatt riktning än där det slutgiltiga resmålet finns.
Dessutom rasar debatten om att förbränningen av fosila bränslen skulle vara skadligt för naturen. Men givetvis jobbas det febrilt på det området. Redan nu finns etanolbilar ute på marknaden och många stadsbussar drivs också av etanol. Dessutom är det inte motorn som är boven utan bensinen.

Man ska inte glömma den sinnrika elmotorn. Den går att hitta i tusentals apparater idag som hjälper oss att leva ett förenklat och modernt liv. Var hade de varit idag om inte den ursprungliga motorn uppfunnits?

Tänk er att det är kall vinter och ni ska ut till bilen. Den är givetvis iskall och du sätter igång varmluftsystemet. Men batteriet tar snart slut eftersom att det inte finns någon motor som kan ladda bilbatteriet. Så där sitter du och har varken värme eller medel för att ta dig till jobbet.

Rymdraketer utan sina raketmotorer hade inte utforskat någon världsrymd och vi hade idag inte vetat om månen var gjord av ost eller inte. Och vi hade inte kunnat ha satelliter som gör att vi kan se på satellitteve på morgnarna.

Det finns idag inget sätt som kan förflytta saker så säkert som en motor kan göra. Inga alternativ finns och detta för att inga andra alternativ behövs. Man har förkastat katapult och gummiband för att dessa inte på något sätt är lika stabila och kraftfulla.



Tack vare motorn går det att föra ett transportmedel framåt med en hastighet som för hundra år sedan bara kunnat ses som en dröm. Varor kan skickas runt i världen vilket gör att vi kan ha det välstånd vi har idag.

Så vad jag helt enkelt säger är att motorn är den ultimata apparaten för att förflytta människor, varor och naturresurser runt i världen. Utan den skulle vi inte kunna leva som vi gör idag.

Så jag hoppas att ni ser logiken i mitt resonemang och inte förkastar motorer som något ni inte förstår er på eller är rädda för. Den är er vän och jag hoppas att ni alla har förnuft nog att känna ömsesidigt.