Retorik


Ofta när man pratar om retorik så brukar det hela urarta i flummigt mumbo/jumbo. Det passar så att säga bra som artikel här.

Det hela började med de gamla grekerna 400 f.kr och den grundläggande betydelsen som Platon och de andra stofilerna knåpade ihop var "konsten att tala väl". Fast Platon ansåg att det inte var någon konst i ordets rätta bemärkelse. Men nu var ju han en pretentiös surgubbe som bara såg saker i svart och vitt, och som ansåg att han var smartast i djungeln. Skit i honom. Det var så det hette helt enkelt.

Idag har vi fler medium än att stå och gasta åt höger och vänster så nu kan det väl mer defineras som "att hantera information väl". Det används i alla medier och ibland som groggvirke på LG2S.

För att ni ska få lite mer överblick i hur retorik kan användas tänke vi ge exempel på zå kallade retoriska situationer:
  • När Reinfeldt hade ett bamseplåster på fingret i en debatt.
  • När jag skriver den här sablarns artikeln.
  • När någon skriver "NYBLOGGAT!" i ett klotterplank på internet.
  • När pappa berättar att mamma "gick bort" efter att ha blivit träffad av en dödsstrålemaskin.
  • När Jamba kallade sin maskot för Crazy frog istället för Sinnessjuka grodan.
  • När Snusbosse berättar på fyllan om hur han älskar Bastumaja, så att han kan få henne i säng.

    Retorik är lika vanligt som cancer. Det finns överallt och man tänker inte mycket på det. Vad som är viktigt är att minnas att det lika gärna kan fungera som sköld, än som vapen. Är Bastumaja retoriskt lagd eller har läst en kvällskurs om det på ABF, så vet hon att Snusbosse snackar skit och kräver att han betalar i hederliga pengar innan han får doppa.