Irland


(Irland? Är det en planet? Varför pratar baka_sama alltid om det? Finns det varmvatten? Vi skickade iväg en gammal vän, Espling, att ta reda på saken. En .txt anlände till kontoret.)

Irland är en liten ö strax till vänster om London. Där talar man Engelska och Gaeliska. Gaeliska kan man inte lära sig, men se Appendix 1 för en snabb språkguide.

På Irland dricker man Guiness och Öl. Guiness är som Öl, fast tvärtom.

Nationalsporterna är varken MejaNerUngar* eller Ovett, som man annars lätt kan tro, utan två helt andra sporter, nämligen Rugby och Hurling. Rugby är som fotboll, fast mer brutalt. Hurling är som krig, fast utan strategi. På den Irländska kanalen är sportsändningarna frekventa, förutsatt att det är under säsong.

Nationaldagen är St. Patricks Day. St. Patrick är Irlands privata skyddshelgon, och den imponerande titeln fick han efter att ha drivit bort alla ormar från ön. Han är dessutom ställföreträdande skyddshelgon för Öl, Fotboll och Tandlossning.
På St. Patricks Day, som infallar 17:e mars alla år, är alla lediga, allt stängt och alla är roll-over-and-drop-dead-fulla. Det anordnas parader, och andra offentliga tillställningar, på vilka man kan skämma ut sig och fylleskråla i dagsljus.
Dessutom är alla grönklädda, för att det ska vara svårt att hitta en i en folkmassa.

*- Populärt i Dublin. Riktiga proffs använder Mercedes eller BMW.

Irländska tjejer (Irskor) är per definition väldigt söta*, och finnes ofta ute på stadens krogar och pubar en måndags-, tisdags-, onsdags-, torsdags-, fredags-, lördags-, eller söndagskväll.

*- Inte i Dublin.

Irländsk mat finns billigt på Tesco eller Dunnes, jämförbara med Willys i Sverige. Varma kycklingvingar, fräscha sallader och färska baguetter kan man köpa i nästan varje närbutik.

Ett paket cigaretter kostar ungefär €6.20 per paket, ~58.6421239 svenska kronor.

På Irland har man två årstider, kall höst och varm höst. Snö vet man inte vad det är.

Irland angöres lättast med flyg. Både Ryanair och Aer Lingus har hyfsade flygpriser.


Appendix 1 - Irländsk ordlista enligt Espling;
(Jag har ingen aning om hur NÅGOT av det här stavas, detta är helt uttalsbaserat. Graden av stavningsosäkerhet kan lätt avläsas genom att se hur många frågetecken som följer respektive ord)

Mitt namn är [Namn] - [Namn] es anem dumb (??)
Huvud - Ceann (?)
Hurling - Iomain (???)
Ett, två, tre - Ain, Atoh, Ahtree (?????)
Sko - Brog (!)
Järnväg - Iarnrodh (??)

Appendix 2 - Irländsk ordlista enligt olika personer

sláinte (uttalas slointcha) - skål
Fáiltcha (uttalas Foiltcha)- Välkommen
Pog moín thoí - Kiss my arse
Slan - Hejdå