Cyberpunk


Historia och sånt

Namnet i sig sägs ha sett dagens ljus i början av åttiotalet då redaktören Gardner Dozois hade "hört ordet på gatan" och använde det som ett namn på en litterär genre..
Bruce Bethke skrev en novell vid namn Cyberpunk 1980 (publicerades 1983). Det bråkas och tjafsas fortfarande om vem av de två som är fadern till namnet.
LG2S ljuger gärna ofta om att det var vi som myntade uttrycket.
Andra som nämns i sammanhangen runt cyberpunkens födsel är Bruce Sterling, John Shirley, William Gibson, Rudy Rucker och Michael Swanwick.

Cyberpunk var i början en litterär term som innefattade skönlitterära berättelser om hackers, asmäktiga företag och framtiden.

Det vidgades snart, mycket med hjälp av William Gibsons bok Neuromancer, och började innefatta syntetiska implantat, artificiell intelligens och rost.

Det som skiljer cyberpunken från övrig framtidsskildring är den mörka och smutsiga framtoningen som finns.


Idag

Idag har otaliga böcker, spel och filmer gjorts i cyberpunkens tecken. Det finns kids som hävdar att de är cyberpunkare. Detta ska mötas med kraftigt förakt eftersom det inte finns den teknik eller miljö för det.


Framtiden.. the fuuutjuuuurr

Det som finns att läsa om cyberpunk är egentligen en mycket trovärdig framtidssyn. Jorden går mer och mer under medans tekniken bara rusar framåt. Det som händer är att det blir mer och mer en livstil och mindre en kulturell term.
LG2S står förväntansfulla och bara väntar på den dagen vi kan släntra in i en smutsig gränd och få munnen utbytt mot en högtalare för ca 800 pix.


Neoluffen och cyberpunk

Man kan säga att neoluffen är föregångaren till den kommande cyberpunken. Som en lillasyster är neoluffens kombination av teknik, överlevnad och lera just vad cyberpunk kan utvecklas ifrån.
Vi anser att idag kan cyberpunk användas som ett uttryck. Till exempel kan en viss design, apparat, klädesplagg, band eller handling vara cyberpunk.
Eftersom det idag inte går att få en robotarm inopererad för jämna tusenlappen så tycker vi att det hela får begränsas till kläder.
En luffare kan bygga in alla möjliga manicker i sin rock/jacka för att luffen ska bli enklare eller bara för att impa helt enkelt.
Varken neoluff eller cyberpunk får förväxlas med de klädstilar som finns där ute (cyberwear) som vill likna vad som kan vara futuristiskt.
Man kan säga så här:
Neoluff/cyberpunk = funktionellt.
Cyberwear = utseende.

Till sist ett ballt citat från "nätet":
"Anything that can be done to a rat can be done to a human being. We can do just about anything you can imagine to rats. And closing your eyes and refusing to think about this won't make it go away. That is cyberpunk."
- Bruce Sterling