Neuromancer

William Gibson


Ja nu är det väl på tiden att recensera en cyberpunkroman. Herr Wille (ej Valo) är inte bara ett geni inom skrivkonsten. Han är krånglig också. Insejna framtidshackerbegrepp som "icebreaker" och "deck" gör att du ser på dig själv som dum och efterbliven genom halva boken.
Men när du väl kommit in i tugget så flyter det på ganska bra. Tills du kommer ut i rymden och måste tampas med nybyggarneojamaicaner. Och mot slutet börjar man tvivla på vad som är verklighet och vad som är world wide web. Precis som vi på redaktionen gör dagligen.

Det hela handlar om en exhacker som fått hjärnan sönderbränd så att han inte kan surfa på nätet längre. Hans vardag består av tunga droger och brist på dollares nu istället. Sen händer det massa saker som vore meningslösa att skriva, eftersom att poängen är att ni ska läsa boken själva.

Det är hur som helst en underbar bok och man förstår varför den blev så stor inom cyberpunkgenren. Men gillar man inte cyberpunk så tvivlar jag på att den berör själen på något djupare plan.

+++
+++
++
++++
++++

Totalt: ++++