Låt den rätte komma in

Johan Ajvide Lindqvist


Jag blev tilldelad den här boken av min far som trodde att den skulle passa mig. Jag måste medge att jag nu såhär i efterhand inte på minsta vis kan förstå vad fan han tänkte på då. Även om jag tycker att den är fantastiskt bra.

Ok, nuff said.

Snott från mystisk sida på annan del av "nätet".

'Naturligtvis finns det inga vampyrer i Blackeberg. Bara en massa vanliga människor som stretar med sina vanliga liv. Eller?
Det är vinter 1981 i folkhemsförorten nordväst om Stockholm. Människorna strömmar på och av tunnelbanan, i källarförråden sniffar tonåringar lim och på kinakrogen hänger det gamla vanliga alkisgänget. Allt medan medierna fylls av sensationella rapporter om en rysk u-båt som gått på grund i Karlskrona.
I ett av hyreshusen sitter tolvårige Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att bli en hämnare. Att äntligen slippa gå till skolan och förnedras av sina plågoandar.
En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby. Precis samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny och han får ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända.
Livet i Blackeberg ska snart förändras, människor dras in i en okänd och ond virvel. Men för Oskars del sker något viktigare. Han möter den första kärleken - en nyinflyttad flicka som heter Eli. Men det är något egendomligt med henne.
John Ajvide Lindqvists debutroman Låt den rätte komma in är något så ovanligt som en svensk skräckroman. Omtumlande, överraskande och riktigt skrämmande. Men det är också en lysande skildring av en svårt mobbad pojkes väg ut ur barndomen och de vägval han ställs inför.

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg. Han ville bli något hemskt och fantastiskt. Först blev han trollkarl, kom tvåa i Nordiska mästerskapen i korttrolleri. Sedan var han ståuppkomiker i tolv år. Till slut blev han skräckförfattare.'

Ok, den här boken var jävligt skum. Bra, men skum som fan. Jag blev tom lite ilamående på några ställen vilket för mig är ganska ovanligt. Brukar klara av våldsskildringar rätt bra både på film och i läsformat.


Detta är alltså en svensk förortsskildring med vampyrer. Kan det bli bättre.

Men jag säger bara en sak, läs den! Ni kommer inte att bli besvikna.
+++++
++++
+++
++++
+++

Totalt: ++++