Julceviche
Ingredienser:
* 2 clementiner
* 10 cm gurka
* 1 tomat
* 2 avokado (eller 100 gram bondbönor, avokados är inte snällt mot naturen)
* 1 silverlök (eller 1 rödlök)
* 2 små vitlöksklyftor
* 1 röd chili
* En bit ingefära (ungefär lika stor som din tumme)
* 2 lime
* 1 kruka färsk koriander
* 1 paket saffran
* Ett paket räkor och/eller stekt torsk
Tryck ut saften från en lime i en fryspåse och lägg i ett paket med räkor (torka på papper innan så ”lake”-smaken inte är kvar alls). Finhacka chilin, vitlöken och ingefäran och lägg i påsen. Lägg i kylen kvällen innan, tryck och rör om påsen ibland så limesmaken sprider ut sig. Kör du fisk istället räcker det att steka den och låta den marinera medan du gör allt nedan.
Finhacka en silverlök/rödlök.
Hacka 10cm gurka, clementinklyftor från två clementiner, en tomat, och två avokados i mindre bitar. Kör du bondbönor så koka om de är frysta, mosa med mortel eller stavmixer.
Blanda grönsakerna och frukterna i en bunke och häll över juicen av den andra limen. Blanda ner saffranspåsen, salta & peppra. Häll på lite olivolja.
Hacka koriander och ha i en bunke bredvid om du har koriander-hatare på julfirandet, blanda annars ner.
Ha räkorna/fisken i en bunke bredvid om du firar med vegetarianer (och kör chili, vitlök och ingefära i huvud-bunken i så fall), blanda annars ner.