Pliktetik


Etik är en sorts lära om hur man ska se på fel och rätt. För att skilja på moral och etik så säger man att alla har en moral. Däremot har inte alla definerad etik. Etik kallas även moralregler.

Att säga att "Du har fan ingen moral i kroppen" är således helt korkat.

För alla fans av etik så skall undertecknad ta upp den bästa etiken.

Pliktetik
Enligt pliktetiken är en handling rätt om den kan upphöjas till en allmän lag. 100% svensk farmare alltså. Såhär ser den ut:

1. En lärare borde inte kopiera kurslitteratur till sina elever, för om alla gjorde det skulle inte författarna få några pengar.

Nyckelordet är "Om alla skulle göra sådär".

2. Du kan inte gå över den där gatan, för om alla skulle göra det skulle bilarna aldrig komma förbi.

Det börjar bli löjligt.

3. Tänk om alla skulle vara snygga, hur skulle det se ut?

4. Du får inte sitta på den där bänken, tänk om alla skulle göra så - och vilken stor bänk det skulle behövas.

5. Tyst för bövelen. Tänk om alla skulle prata, då skulle ingen lyssna. Och vice versa.

Pliktetiken ger oss en enkel argumentation som inte kräver någon vidare definition. Följ mina fyra steg. Förklara, om det behövs, att du är leg. pliktetiker och/eller spärra upp ögonen.

1. "Random påstående" (ex. 'Katter får inte fjälla', 'Vi måste riva skidbacken' eller 'Jag vill ha mat idag, snälla pappa!!!!').
2. Tänk om alla gjorde så.
3. Hur skulle det se ut.
4. Det skulle inte se ut alls.

Fras #2 (tänk om alla gjorde så) kan efter behov anpassas med små modifieringar. "Tänk om man rev allt?" "Tänk om alla käkade jämt" "Tänk om ingen skulle knulla, TJOHOOOO, plikten framför allt". Din fantasi är gränsen.

Cool trivia: På gamla mynt kan man läsa det superfina mottot "Plikten framför allt". Det kan inte vara en slump *spärrar upp ögonen*.