Örnsköldsvik


[google maps: örnsköldsvik]

Småstad i Norrland. Består ungefär till 70% av frikyrka, 10% industri, 19% hockey och 1% löst folk. MILQ har växt upp där i Örnsköldsvik.

The Ö-vik Awards:
Mest förorenade luft i stadskärna
Mest homofobiska stad (2001, 2002)
Årets stadskärna (2001)
Mest frikyrkliga näst efter Jönköping (jämt)
Mest ungdomsvåld (då och då)
Bästa bibliotek när Arken var färdigbygd
100 år (1994)
Årets jazzstad 2006

Om du kommer till Örnsköldsvik på luff bör du genast ringa jourhavande luffare för en koll på läget. Annars går du till "snobbiga" Sliperiet och frågar den långhårigaste snubben vad som händer.

För den som vill utforska staden själv rekommenderar jag en kopp fika på frikyrkliga Café UH följt av en prommenad längs vattnet. Industriområdet vid hamnen är särskilt mysiga på kvällen. Paradisbadet är spännande och blött. Andra mycket mer rekommenderade caféer är Lundbergs vid Nolaskolan och Det bruna caféet på Nygatan.

På sommaren gäller arkentrappan, citygolfbanan och fiske överallt.Parkfesterna sker i Hamnparken och Lungviksparken. Haschpartyn i lekparken är alltid värt ett besök. Klippan är grillpartystället med extramaterial. Sällan går en sommarhelgkväll utan några tjusiga grabbar/tjejer som grillar mat.
[google maps: lungviksparken , örnsköldsvik]
[google maps: hamnparken , örnsköldsvik]

Utélivet består av Folkets park och Platinom.

Offentliga toaletter:
Chilla in på Cafe UH och spring till höger när du kommer in. Det är en fiktoalett, men det är snälla personer som inte vågar skada dig. På Sliperiet finns också gratistoas. På arkenbiblioteket ska man tydligen kunna smyglåna personaltoaletter.

Peter Forsberg satte Örnsköldsvik på kartan. Innan dess fick man chansa i blindo för att hitta dit. Många små, små barn lämnade staden och hittade inte tillbaka. Nu är det mycket enklare.