Kafé


Började finnas på 16oo-talet. Det hela satte igång i Wien (ett ställe i Europa) och fortsatte finnas där ett bra tag. Men i slutet av 17oo-talet så fanns det några, så kallade "kaffehus", i även Frankrike och Tyskland. Vad de hade att göra i Tyskland kan man bara skylla på post-nazisterna (judar).
Men i början handlade kaféer mest om att författare, poeter och luffare gick dit för att läsa tidningen. För på den gamla tiden var det dyrt med tidningar och kaféer bjussade på gratis läsning. En hel del människor hade inte råd med ett hem utan sov i överfyllda lägenheter som inte fick beträdas förrän på kvällen. Dessa var oftast ovanstående människor och detta gjorde dessa kaffehus till perfekta "hem".

"Jag vill skriva en bok som handlar om en man som vill göra det möjligt för människor att träffas utan att formellt vara inbjudna, bara för att träffa andra, prata med dem, iaktta dem utan att etablera en intím relation. Vem som helst kan komma och gå när det passar honom, utan förpliktelser och kan ändå utan hyckleri känna sig välkommen."
Kafka

Som vi ser här är inte Kafka den smartaste. Hade han bara vågat sig ut på stan så hade han märkt att Kaféer var exakt detta och att han inte alls var speciellt svår och nyskapande. Men visst, lite credz måste han få för att han beskrev det så bra utan att veta vad han beskrev.

Kaféer idag.
Idag är det svårt att hitta ett bra ställe för kaffe, cigg och schysta diskussioner (pratstunder). Antingen är det jättesterilt och omysigt. Eller så kostar påtåren för mycket. Hur som helst måste allting klaffa om man ska trivas där nog mycket för stammisvarning.
Viktiga saker för ett Kafé
- Trivsamt och sköna sittplatser
- Respektabelt pris på kaffet (15:- och neråt)
- Billig påtår (helst gratis)
- Bra musik
- Gott kaffe
- Inte för små muggar (Speciellt om påtåren kostar)

Angående kaffet så har några spexiga luffare (pirater) utvecklat en motsvarighet till YPK-faktorn.
x = Priset för den första koppen
y = Priset för en påtår

100/(x+y*2)

Om någon säger att du slänger bort ditt liv på att sitta och dricka kaffe på kafé så kan du bara kontra med att Oscar Wilde minsan satt på kaféer hela tiden. Och se hur bra det gick för honom.

Lagen om att man inte ska få röka på kaféer som snart införs borde bekämpas av alla luffare med lite skam i kroppen.