Theseuskeppet


Redan de gamla grekerna gillade att byta grejer. Theseus var just en sådan och han hade ett skepp. Det fanns väldigt länge. Så pass länge att varenda bräda på båten så småningom byttes ut. Då frågade sig en annan gymnasieintellektuell grek "är det här fortfarande Theseus skepp, eller är det ett nytt skepp?" Och alla blev helt mind blown. Lite som den gången man som barn frågade "tänk om dina ögon ser helt andra färger än mina ögon?". Wow.

Det främsta exemplet på Theseusskeppet vi har i Sverige är såklart musikgruppen Dolly Style som sedan 2015 bytt ut alla sina existerande medlemmar, vissa mer än en gång. Den första som hoppade av gjorde det eftersom hon tyckte låten "Cherry Gum" hade sexuella konnotationer vilket inte var anständigt för en musikgrupp riktad mot barn. Låt oss googla texten snabbt och se ifall detta stämmer:

"You will hear me when I come, when I pop my cherry gum
I will never stop, pop, never ever stop, pop"


Okej så låten handlar om att tugga tuggummi? Musikvideon må även börja med att Dolly Style vaknar bredvid varandra i en säng och en av dem sjunger "I can't remember what I did last night" men om du tänker att tjejerna i Dolly Style gjort något barnförbjudet med varandra under påverkan av alkohol så är det faktiskt du som är den snuskiga här.

Den andra hoppade av eftersom cheferna på Dolly Style-fabrikerna försökte pressa henne till att ta ADHD-medicin fast hon visste att det inte var bra för henne. Vad normalt. I en Aftonbladet-artikel står det att hon "mådde dåligt i två år efter att ha varit med i Dolly Style". Jag börjar tro att de där två rackarna som startade det här initiativet inte är så trevliga människor. Den ena ser ut som att han vill vara James Hetfield, fast han producerar tuggummipop för barn. Hmmmm.Sen hoppade den blåhåriga av, numera känd som "Allysandra" och fullföljde den filosofiska funderingen kring thesseusskeppet. Den lila och rosa har bytts ut ytterligare två gånger men den blåhåriga vi har idag, Vilma, har stått som en stadig Dolly Style-medlem sedan 2018. Femårsjubileum alltså, vi borde ge henne en medalj som stått ut med James Hetfield-killen så länge.

Den filosofiska frågan är om huruvida det fortfarande är samma grupp idag, det är det ju inte. Men i detta fall flyter theseusskeppet med strömmen, för även målgruppen har bytts ut med åren. De som var barn 2015 är inte barn idag, så det spelar inte riktigt någon roll för personer som inte var födda 2015 att Dolly Style då var tre helt andra tjejer än de som är med idag. De vill nog bara göra habibi-dansen och tycker att de har fina kläder.

Akta så att inte Dolly Style kommer och byter ut dig när du minst anar det.