Ansvar


Något man tar men ibland motvilligt får. Om du får ansvar delegerat av någon annan så betyder det att den personen är ansvarslös, samtidigt som du är alldeles full av ansvar. Ibland tar man ansvar i det dolda. "Vem såg till att det fanns nykokt kaffe?" kanske någon frågar. Om du var den som kokade kaffet så behöver du inte vara mallig över det. Det är töntigt att behöva få en massa beröm för att man tagit ansvar.

Se bara på judarna. De kallas för "det utvalda folket" och det kan ibland misstolkas av människor utanför judendomen som att judar tror att det är superspeciella människor som gud älskar. Men det är inte sant, att vara utvald är också ett ansvar.

Judar tror inte på himmel eller helvete, men de följer ändå en massa regler om hur man ska leva sitt liv eftersom de tar sitt ansvar som judar. Men icke-judar, sk "goys" får leva hur de vill, det kommer gå bra för dem ändå. Skönt.

Det största ansvaret är att ta hand om ett barn. Se till att de inte dör och hindra dem från att se "babblarna" på Youtube är två stora ansvarsområden föräldrar har exempelvis.