Jobba hemifrån*


Reporter 2 var i toppen av sin karriär. Han kände flera kändisar, sa saker som "foka"** och "det där fixar vi i post"***, ägde en äkta elcykel. Men en dag ringde LG2S Forskarlag och röt i luren så 2 fick tinitus: "HÖRRU DIN STROPP! NU DRAR DU TILL GÄVLE OCH KOLLAR EN GREJ ÅT OSS!" Så det var bara för 2 att packa ihop sin elcykel och sälja trean söder om söder, för att fara ut på landet och testa hur det var att jobba hemifrån. Det här är rapporten han lämnade åt LG2S FL****.


1. Ha fasta tider. Även om jag fortfarande går i morgonrock med snorren ute så är det obligatoriskt att jag sitter vid datorn klockan 10. Det hjälper för jobbet blir rutin och man går inte och skjuter på arbetet tills kvällen då man hellre dricker fulgrogg och kollar På Spåret.

2. Ha ofasta tider. Min regel är att jag måste jobba fram till 15 åtminstone. Oftast blir det att jag kör till 18 när jag har mycket att göra och 15 när det är lite slappare. Det som är så fantastiskt logiskt är att jag slipper låtsasarbeta när jag känner att dagens arbetkvot är uppfylld, vilket tyvärr händer på kontor väldigt ofta. Nu slipper du tabba bort från freehorsesemen4u.org varje gång du hör fotsteg.

3. Absolut inget att göra på jobbet? Sätt dig vid skrivbordet och gör något kontruktivt ändå. Kolla en tutorial. Gör något kreativt du skjutit på. Läs några artiklar som du inte orkat öppna. Försök att inte komma ur rutinen att sitta 4-8 timmar varje vardag. Rutin är hur vi lurar hjärnan att få självdisciplin. Hjärnan gillar inte måsten, men den gillar rutin.

3. Istället för att säga "jag jobbar ikapp det där imorgon" så säg "jag jobbar fram till 18 idag så kan jag slappa lite imorgon". Fattar ni? Istället för att skjuta fram arbete, stöka av det i förväg om du känner dig sugen på en halvdag. Jag vet, det är skamligt hur förståndig man blivit.

4. Gör något på lunchen. Det här är en av de bästa sakerna med att jobba hemifrån. På ett kontor blir det lätt att man sätter sig med kollegorna och snackar om senaste Netflix-serien, eller bara surfar någon data mining-site*****. Ta en timme på lunchen och gör något du verkligen gillar. Lira en timme i Half-life 2. Gå ut med hundarna och kasta boll. Spela några Bellman-låtar på gitarren. "Ta" en "dusch"******.

5. Är du en sån där galning som behöver andra människor? Dra igång en röstchatt utan förväntningen att prata oavbrutet. Ring din kollega/kompis/mor och var tysta bara. Håll varandra sällis med tangentbordsknapper och hummanden. Annars skriv ut en bild på Drottning Silvia - Det enda vi har, och tejpa upp i ena hörnet av skärmen.

6. När du har viktiga möten med kunder och VDs är det sjukt viktigt att du sitter med naken underkropp. Känn hur du luftar muffen medan bossen din försöker verka viktig. Är du boss själv? Powermove: ställ dig på huvudet med naken underkropp.

7. Är det supersvårt att förmå sig att börja arbetsdagen? Tänk såhär, du ska bara slå igång datorn. Det är allt du behöver göra. Sen tänker du, du ska bara öppna det här dokumentet. Sen kan du prokrastinera. Sen tänker du, du ska bara jobba tio minuter sen behöver du inte jobba mer. Vips har du jobbat två timmar. Om du hela tiden intalar dig själv att du bara ska ta ett litet steg så brukar det leda till 15 steg till innan att du vet ordet av. Det är oftast svårast att komma igång, resten fixar sig. I sängkammaren tänker jag ofta "bara ett juck" men så blir det tre*******.* - Luffa hemifrån menar vi såklart!

** - Coolt sätt att knappt förkorta "fokusera".

*** - Coolt sätt att säga att man är lat.

**** - Coolt sätt att förkorta Fruity Loops.

***** - LG2S klotterplank kommer aldrig att majna din data!

****** - Dansa snorbanjo i morotsparken.

******* - Dansa oljehambo i järnrörskandalen.