Födelsedag
Begreppet "födelsedag" innebär den dag en viss person är född, helt enkelt. Den allra första födelsedagen i modern tideräkning var Jesus födelsedag. Han föddes klockan 00.00.01 den 24 december år 0, och det är därför vi säger "efter Kristi födelse" när vi vill benämna något som hände efter att han föddes, och "före Kishti födelse". Det är också därför varje nytt år börjar just klockan 00.00.01 den 24 december.
Förutom att själva födelsedagen är din födelsedag, så räknas även det datumet du föddes (till exempel den 19 augusti) varje kommande år för alltid, som din födelsedag. Detta gör att när vi räknar hur gammal någon är så räknar vi helt enkelt hur många födelsedagar en person har firat. Glöm därför alla gamla, förlegade uttryck som jordsnurr, vårar, höstar, vintrar eller somrar. Vad som räknas är hur många födelsedagar du har firat, punkt.
När man firar sin födelsedag som barn (från första gången fram till ungefär den 13 gången) så gör man detta genom att få paket och bjuda sina nära och kära på tårta, men när man däremot blir äldre så firar man oftast med att få paket och låta sina vänner bli fulla i ditt sällskap.
Viktigt att berätta är också att ju äldre du blir, ju mindre viktiga blir födelsedagspresenterna, och du förväntas till exempel inte att skriva en önskelista när du passerat din 18:e födelsedag. Detta är dock bara trams, och Lg2s uppmanar därför alla som läser det här att skriva en önskelista inför sin nästa födelsedag. Det gör saker mycket enklare, både för dig och för dina nära och kära.
Avslutningsvis vill vi påminna om några kända svenskars födelsedagar:
Runar Søgaard: 27 juni 1967
Robinson-Robban: 3 april 1974
Paolo Roberto: 3 februari 1969
Peter Flack: 14 oktober 1946
Anton Körberg: 19 september 1977
Linda Rosing: 21 januari 1974
Calle Schulman: 11 december 1979
Anna Book: 10 september 1970
Glöm inte att gratta dem!