Slang som slutar med -is


Språkvetare, fysiker och riktiga vetenskapsmän har i tusen år försökt ta reda på varför folk, i synnerlighet runt Stockholmstrakten, envisas med att korta av alla ord, och avsluta dem med ett -is.

Det närmaste ett objektivt svar man hittat, är "För att folk är ett gäng fånskallar. Gå och dränk er! @#%ↁ%&ʶ#¤"

LG2S listar ett gäng fåniga uttryck:

Medis
Det minst fåniga av is-uttrycken. Varför? För att Medborgarplatsen tar sån tid att säga. Vi testade i praktiken att säga orginalordet istället för Medis. Såhär gick det.
Du har sagt Med = Din dejt gäspar.
Du säger Borgar = Din dejt kollar på klockan.
Du tänker säga Platsen = Din dejt svingar ett vinglas mot ditt kranie, ursäktar sig och går hem.


Fritids
En anomalitet i is-konstruktionen. Här har man skippat ett "i" och vi tror att det är för att det redan är två stycken i ordet. Blir fult att säga "fritidis", dessutom uttalas det ändå "fritis". En viktig faktor kvarstår, att det är på fritiden barnen går på fritids och inte på skol-/arbetstid. Dessutom heter det egentligen fritidshem, vilket låter som något för bråkiga tonåringar. Usch.

Lekis
Jag tror att orden blir mer okej om det är barn inblandade. Vi lämnar lekis och fritids åt deras respektive öden.

Bagis
Av någon anledning var bagatell ett så viktigt ord för kidsen från förr att det var tvungen att förkortas en hel stavelse.

Plåtis
Tydligen enligt internet, så är det här ett godtaget slanguttryck för plåtslagare. Jag vet inte ens hur jag ska kunna skämta om det här.

Hökis/Bagis/Gubbis/Tallis/Svedis
Förorter och uteställen heter ibland nedkortade saker med *is. Det låter skitfånigt och det vore värt att ta bort yttrandefriheten för att förbjuda det. Det är alltså inte jag som tycker det här, utan det är resultatet av 1000 års forskning. EHEM!

Bolis
Systemet.

Baris
På bar gärning.

Tjenis
Tjenare, tja, tjenixen, tjabba,tjo, tjim, simsalabim. Det finns många sätt att säga hej på. De flesta är fel.

Ciggis
"Kan du stampa ihjäl den där ciggisen?" betyder att du vill att någon släcker en nikotincigarett med sin fot.

Ziggis
Zigenare. Har gett upphov till en hel del fruktansvärda incidenter.

Svinis
2009 så var svininfluensan på modet. Folk sa det så ofta att det var tvunget att kortas ner, så att folk hade tid att gå till jobbet och ta hand om sin avkomma. Har ni framtidsrobotar några ord som ni kortar ner? Har ni avkomma ens?

Pluggis
Pluggfr34k. Det intressanta med det här är att det är ett slangord som bygger på ett slangord. Plugga/Plugget = Pluggis. Plugga kommer från att man proppade skallen med info, som man sedan kräktes ut på sin lärare. Plugghäst är dessutom inte en person som pluggar från början, utan möbeln som du ofta pluggade vid. Det är kul med språkhistoria. Dock inte när du måste skriva om ord som slutar med -is.

Exakt likt en häst


Läsarna rasar

Fittabel: Jag tänker och hoppas att ni tänkt på att ni själv förkortat "klotterplank" till "klottris" på den här hemsidan . Skoj!

LG2S: Nej det har vi inte tänkt på! Ägda igen!