Fader Abraham - En saga om mobbing


"Fader Abraham, fader Abraham. Fyra söner hade Abraham. Och de åt och drack. Och de åt och drack, och sen så gjorde de såhär."

Ja, den gamla slagdängan känner vi ju alla till, men vem var egentligen denne mystiska fader Abraham? Och gör sången honom rättvisa? Dessa frågor kommer vi att försöka besvara i den här artikeln.

Abram (Abraham innan han bytte namn) träffade gud för första gången när han bodde i det land hans förfäder alltid hade bott i. Gud säger dock åt Abram, att han ska flytta till ett nytt land istället (dagens Israel), ta med sig sin fru men inga andra släktingar. Abram lyder såklart gud, men trots detta får gud lite dåligt samvete över att bara skicka iväg honom sådär, så han lovar också att Abram ska få massor av söner och att det nya landet ska bli hans alldeles egna.

Tyvärr hade gud fel, och när Abram kommer fram till det nya landet så bor det redan folk där (ungefär som när gud sa åt judarna att flytta till Palestina), som blir skitarga och försöker döda honom. Inte heller lyckas han få några barn med sin fru Sara. Gud fortsätter dock att småprata med honom då och då, och lovar honom gång på gång att han minsann ska få massor av söner, och säger till och med åt honom att han ska byta namn till Abraham istället, eftersom det betyder "far till många". Abraham gör såklart detta, och gud är nöjd.

Tillslut lyckas i alla fall Abraham få två söner, en son tillsammans med sin slavkvinna, och några år senare en till son med sin fru Sara. När Sara får barn blir hon dock lite orolig att slavkvinnans son ska bli den som får ärva och sånt, så hon säger åt Abraham att jaga ut henne och sonen i öknen så att de dör. Abraham är dock en ganska fin kille, så han säger att det nog vore lite för elakt, men då blandar sig gud i situationen och säger åt Abraham att om han skickar iväg sin slav och sin son så ska han minsann få många söner och ett eget land (igen!). Så tillslut skickar Abraham iväg dem, och ser dem aldrig mer.

Kort därefter, när gud är på besök hos Abraham och blir bjuden på gräddmjölk och grillat lamm, berättar gud i förbifarten att han minsann tänker bränna ner en stad en bit bort, som heter Sodom (därav ordet sodomi). Abraham tycker dock att detta verkar alldeles för tarvligt, så han ger sig in i en liten förhandling med gud. Här är ett urklipp ur konversationen:

Abraham:
Men tänk om det finns 50 goda män i staden, då vore det ju synd om de dog.
Gud:
Ok, om det finns 50 goda män så bränner jag inte upp Sodom.
Abraham:
Ja, men ta mig inte så bokstavligt, tänk om det finns typ 45 goda män då?
Gud:
Ok, om det finns 45 goda män i Sodom så bränner jag inte staden.

Och på det sättet fortsatte de att förhandla tills gud hade lovat att inte bränna staden om han hittade 10 goda män där.

Vid ett senare tillfälle inträffar det som är förmodligen är mest känt, nämligen att gud säger åt Abraham att offra sin son, Isak, till gud. Det intressanta är dock HUR gud säger åt Abraham att göra detta. Trots att Abraham alltid har varit gud trogen, och gjort precis som han säger så totalhånar gud honom för det:

Gud: "Jag vill att du ska offra din son, Isak, till mig. Och jag vet att du kommer att göra det, precis som du flyttade till ett främmande land när jag sa det, och precis som du skickade ut din andra son att dö i öknen bara för att jag sa åt dig att göra det. Och du förresten, kommer du ihåg Sodom? Vet du hur många goda män det fanns i staden, jo, 5 stycken, så jag brände ner skiten! Om du bara inte hade gett upp men istället pressat ner siffran lite, lite till så hade staden funnits kvar, men tackvare dig är alla döda nu!".

Som de flesta vet gör Abraham ändå som gud säger åt honom, och förbereder sig att offra sin son, men precis när han ska hugga kniven i Isak så kommer det en ängel och stoppar honom. Ängeln säger åt honom att gud bara ville testa hans trohet. Abraham klarade testet och dog en tid senare.

Totalt fick han bara 2 söner, varav en blev ivägskickad ut i öknen. Inte heller fick han något land som gud hade lovat honom. Vad han däremot fick för att han lyssnade varje gång gud sa åt honom att göra något var elaka ord och hån.

Så, nu när vi känner Abraham kan vi kolla om visan gör honom rättvis. Svaret blir tyvärr nej, man sjunger ju att Abraham fick fyra söner, vilket är total lögn, han gick ju bara två stycken. Detta är förmodligen något påhitt av gud för att släta över sin missbedömning av hur många barn Abraham skulle få.

Berättelsen om Abraham brukar också kallas för En komikers uppväxt, Ett ufo gör entré och Jenny, eftersom den innehåller så mycket mobbing från gud.


Här är Abraham när han ska döda Isak