Berlin


Berlin är städernas stad. Berlin har allt. God mat, obskyr musik, billig öl, dekadens och kultur, i alla former och färger.

Maten består ofta av korv. Bratwurst, bockwurst, currywurst, du nämner det. Det enda dom inte kan laga i Berlin är god indisk mat och grönsaker.

Ölen går lös på 10 - 50 spänn flaskan beroende på märke, men är du trist och köper en dyr Becks så kommer ingen tyska att ens se åt ditt håll. Din mes. Köp en 15 kronors Berliner istället! Mycket billigare och godare. Dessutom känns det mest äkta. Öl köper man företrädesvis på tyskarnas favorithak: valfri biergarten (ölpark).

Obskyr musik finner man varthelst man går. Kanske live i ett gathörn i Treptow?
Kanske på en skum bögklubb i Mitte? Kanske hör du plötsligt dig själv skråla med i en gammal tysk industridänga som några punkare spelar på bandare i Schöneberg?
Allt är lika möjligt i Berlin!


Staden är uppdelad i en massa stadsdelar och var och en har sin Drottninggata.
Dom viktigaste delarna är:

Kreuzberg. Vill man vara spexig och tycker om färgglada människor, punkare, hippies, billig mat och allmän dårskap då är Kreuzberg your place on earth! På Oranienstrasse finns alla galningar. Lite smutsigt, lite rent, som Jens brukar säga.

Mitte, mittenstadsdelen så att säga. Här finns Oranienburgerstrasse, själva hjärtat av Mitte, en lång gata med massor av kneipen(barer), restauranger, konst(/närer) av alla de slag, och prostitution. Här ligger också Tacheles.

I Prentzlauerberg bor Carl Einar Häckner. Mellan Schönhauser Allee och Prenzlauer Allee finns de bästa second handaffärerna, och överallt finns affärer och restauranger/caféer som bara säljer ekologiska varor.


Vad kulturen anbelangar så kan jag stå här hela dagen och snacka, men hur skulle det se ut! Skärp dig, ut i solen och se dig omkring för sjutton!
Vill du se grafitti och streetart i Berlin räcker det med att kasta en grisblink åt vilket håll som helst. Dina tårdränkta ögonglober kommer i alla fall att svämma över när dom får se verk av Banksy, Ikaros, Akay, Seen och cope2 i varenda gathörn. Skillnaden på Berlin och Örnsköldsvik är att i Berlin blir folk stolta och känner ÄRA i att få sin husvägg/trappuppgång prytt med ett verk av dessa konstnärer. I Ö-vik. Ja men vafan ni vet själva *blänger*

Några saker man måste kolla in: Berlinmuren. Finns lite varstans, men det enda stället där den står helt orörd är vid East side gallery. http://www.german-way.com/eastsidegal.html.

När man ändå är där i området måste man gå till de gamla tåghallarna och bangårdarna på andra sidan storvägen (Warchauerstrasse), som nu ligger delvis i ruiner efter bomber och granatanfall. Där finns en ohygglig mängd snygg grafitti, skatehallar, suspekt musik och sköna människor.*Överkurs: Någonstans i samma område ligger ett litet obetydlig kebabställe i ett gathörn. Gå in där och fråga efter toaletten. Om du är tillräckligt snygg så visar dom dig en trappa som leder ner i en källare. Väl där nere så måste du hitta en gömd dörr, hittar du rätt dörr och lyckas famla dig fram i mörkret i några minuter så befinner du dig plötsligt på ett gigantiskt undergroundraveparty som sägs pågå 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Lycka till!*

*Överkurs 2: Rammstein har en bar som heter Last Cathedral som ligger någonstans i Berlin. Uppdrag: Lokalisera den och ta dig in! Inte lika lätt som det låter. Vi försökte fyra gånger på tre kvällar men lyckades inte.
Skulle kunna bero på att vi inte var svartsminkade och klädda i lakritsfärgade kläder, så in och rota i gothgarderoben nu kompisar!*


Tacheles är nästan en artikel för sig (googla säger jag!) .Före kriget var det Berlins största shoppingcenter, men det blev till 90% sönderbombat och nu är bara själva ingången och framsidan kvar. Ett gäng konstnärer och revolutionister ockuperade byggnaden 1990 och har huserat där sedan dess. I ruinerna finns numera biograf med indiefilm, restaurang, barer och massor av öppna ateljéer och workshops. ALLA MÅSTE DIT INNAN DET ÄR FÖR SENT!
Nån medelålders rik flintskallig man har nämligen bestämt att kulturcentrat ska rivas innan året är slut.
http://super.tacheles.de/cms/

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/Kunsthaus_Tacheles_stairway_with_Graffiti.JPG

http://www.tobydammit.com/tours/posters/2007/tacheles_rear.jpg

Har man redan varit och sett alla dom vanliga grejerna i Berlin, typ Reichstag, muren, alla museer, Tiergarten och känner att man vill ha ut lite mer av det "riktiga"Berlin? Då är lösningen: http://www.alternativeberlin.com/
Gå till Alexanderplatz vid elva på morgonen och sätt dig vid Starbucks under TV-tornet. Där finns varje dag(!) ett gäng glada och intressanta guider; Berlinungdomar som vill visa alla de häftiga ställena som man kanske inte hittar till själv. Rekommenderas verkligen! Dessutom så arbetar dom "on a tip basis"Man betalar alltså vad man själv tycker att det är värt.
Den här socialistiska andan känns igen på många platser i Berlin, flera krogar och restauranger jobbar på samma sätt.

Slutligen. Att hitta boende i Berlin behöver inte vara svårt alls. Det vimlar av billiga vandrarhem och hostels. Ett annat sätt att bo på är att hyra en lägenhet av en äkta Berlinbo.
http://www.city-wohnen.de/eng/
Då kan du för en normal hyra på kanske 4000 låna någons lägenhet under en månad.
(Är man fyra pers som delar så blir det ju ynkans 33 dollares per dag *tipsar*)

Ja, det var väl Berlin i ett nötskal. Tack för mig och lycka till!

Hälsningar
Andrea

Responz

Kebabstället heter möjligtvis inte Oktagon?
// Tuppiz