Jobbfest - Vad du bör tänka på


Ja, alla har eller kommer vi att drabbas av detta fenomen. Oavsett om du arbetar på ett multinationellt storföretag, som egenföretagare utan anställda (eg. inte "jobbfest", men alkoholism) eller som arbetssökande på arbetsförmedlingen så kommer dagen då dina medarbetare ordnar med festligheter som du förväntas delta på.

Vad man bör vara medveten om att det finns betydande skillnader mellan en jobbfest och en klassfest, och de socialaregler som gäller för den senare gäller därför INTE på jobbfesterna.

Här kommer iallafall den kompletta listan över saker du bör tänka på:

* På jobbfester är det dina arbetskamrater du festar med, och ofta även din chef. Taffsa därför en aning mindre än du brukar göra (Katten ska du däremot klappa, som vanligt).

* Ragga inte på den snygga tjejen i receptionen. Hon kommer att ta illa upp, och hon kommer att skvallra för chefen (som hon förmodligen ligger med), och du kommer att få sparken.

* Om du ändå bestämmer dig för att ragga gäller de vanliga krogenreglerna; den som bjuder på mest alkohol lyckas bäst. Ett bra alternativ till alkohol är dessutom rohypnol, som passar bättre för den med dålig lön.

* Prata alltid mycket med chefen, och berätta på lämpliga ställen att du tycker om ditt jobb enormt mycket, och att det vore väldigt synd om du skulle behöva sluta till förmån för ett bättre betalt arbete, nu när du har fått barn och köpt hus. Detta kan löna sig vid löneförhandlingen.

* Prata gärna med jobbarkompisar du inte pratat med tidigare. Det hjälper dig att skapa nya intressanta relationer. Ett problem här kan vara att ni inte har några gemensamma intressen, så berätta därför hur mycket du hatar din chef och ditt jobb, detta är alltid ömsesidigt och går att tala om oändligt.

* Se alltid till att vara närvarande när dina chefer träffas och fattar alla viktiga beslut. Det är nämligen så att de viktiga besluten alltid fattas på festen, alternativt i bastun, efter till exempel konferensen. Om du ser till att vara närvarande då kommer de att acceptera dig som en i chefgänget, vilket ökar dina chanser till befodran. Du kan dessutom bjuda (chef)laget runt på något smarrigt (alkohol/LSD, men ej rohypnol) för att fira beslutet. Detta förstärker intrycker av dig som en i gänget.

Avslutningsvis bör du tänka på att du alltid MÅSTE komma på jobbfester. Annars kommer du att uppfattas som en tråkig person, och förmodligen få sparken inom en vecka.

Keep it real!