Kultur


Vissa osäkrar sin luger när dom hör talas om kultur. Jag förstår inte varför man någonsin skall ha en sådan mjäkig revolver säkrad. Är man rädd att det skall bli repor i golvet eller sprickor i porslin?

Kultur är allt sådant som händer utanför arbetet i stort sett. Utanför arbetet och diskningen och ärendena på byn och nattesömnen (fast om man drömmer så är det nog kultur). Det finns någon slags missförstånd att kultur är begränsat till teater, akvarellkurser och i viss mån hemslöjd*. Det beror kanske på att dagstidningarna gör skillnad på kultur och nöje.
Nöje alltså, världens knepigaste tidningssektion.

Jallafall. Man behöver inte alltid skilja på kultur och nytta. Mat är det bästa exemplet. Man måste ha mat, och man kan bli mätt utan att njuta. Lägger man dock lite omtanke och passion och saftiga råvaror i koket så passerar river man bron mellan kultur och arbete.

Definitionerna av högkultur och lågkultur, bakteriekultur, skräpkultur, finkultur och fulkultur går iallafall LG2S över huvudet. Det blir bara överkurs och inte minsta översittartendenser, då kulturens värde är högst personligt. Vi nöjer oss med att skilja på vad vi njuter av, och det som passerar oss med apatisk andedräkt.

I ett samhälle där stadsbilden präglas av nyttan och pengar är top priority, så har det blivit att man värderar samhället efter våran industriella utveckling, hur hög våran produktion är. Det är därför vi jobbar 8 timmar om dagen istället för att ha sex hela tiden, nej haha busjohnny. Men jobba sex timmar om dagen, så att man har tid att fika med vännerna** och läsa böckerna. Enligt LG2S*** borde ett samhälles värde baseras på våran kulturella utveckling. Då tror jag Sverige står sig fattigt mot Spanien, Ryssland och Al Katrass.

Kulturskurkarna pysslar ofta med kultur, särskilt i skapande mening. Men se aldrig till att skapa mer kultur än du konsumerar, om alla skulle göra så skulle det gå inflation på kulturen och man skulle behöva anställa manpower-konsulter att konsumera upp värdet på densamme.

I ett avrundande andetag vill jag passa på att hylla kulturen, å LG2S vägnar, som det mäktigaste och finaste vi har. Var inte en arbetsam och sur en, joina crewet som lever för kulturen. Tjohej.

* I de fall hantverket inte har alltför stor praktisk nytta, som smörknivar och krokar.
** Ja just ja, all tid du spenderar med vänner i närheten, för nöjes skull, är KULTUR. Bästa va?
*** Och många andra välgörare.