Källsortering


Vi människor bara lortar ner och lortar ner, ta en titt på en soptipp så förstår du att det är fler än du som slarvar med sorteringen. Att källsortera betyder att man sorterar soporna hemma istället för att dom ska behöva göra det på sopstationen med magiska maskiner. Käll = källan till sopan = det var inte en sopa förrän vi i hemmet betraktade den som smuts. Om du någonsin funderat på vad ordet betyder..

I Fuck World började vi källsortera sommaren 2007 och vi har noterat några spännande fakta:

  • Våra flickvänner är inte intresserade av källsortering.
  • Allra mest slänger vi kartong, sen kommer plast, sen metall och det andra är så lite så.
  • Kartong måste man slänga in genom en pytteliten ränna på sopstationen. Man får knappt plats med två plattade mjölkpaket åt gången, så det tar en himla tid.
  • Komposten blir ett bananflugebo på sommaren.
  • Man måste skölja ur smörförpackningen och annat kladd. Men själen blir ren.


Jallafall, ta erat ansvar medborgare. Det kan vara lite smånervöst när man kommer igång, vart skall soyaflaskekorken hamna och vad är mjukplast för något? Vi ska göra det enkelt för er, när ni hittar en sopa så ta reda på om den passar in under någon av dessa kategorier.

Metall
Konserver är kändisen i kategorin, men tänk på att papperet mellan locket och smöret också är metall - fast på nåt sätt mjukt ändå? Du får använda ditt förnuft här, man förstår vad som är metall. Om den är kladdig så får du skölja av sopan lite.

Hårdplast / mjukplast
Det knivigaste inom nybörjarsortering är att skilja på hård och mjuk plast. Någon har påstått att om man kan knövla det till en liten boll så är det mjukplast, annars hårt. Men var hamnar isåfall köttbulleplasten exempelvis? Man kan knövla den till en liten boll om man är skitstark, men det blir ju inte samma sak som med en plastkasse? Tillsvidare säger LG2S att köttbulleplasten och uppåt sorteras som hårt, men om någon vet var man hittar ordentligare direktiv så måste ni säga till.

Mjukplast källsorteras oftast inte i Sverige utan går till hushållssoporna, men ta vara på hårdplasten. Och skölj bort eventuellt kladd.

Tips: Ofta står det på förpackningarna vad de skall sorteras som. Skitbra när man håller på att lära sig.

Kartong
Som vi konstaterade förut så blir det många kartonger i Fuck World. Mjölkpaketen är kartongens superstar och omslagspojke. Skölj ur och platta till.

Papper
För några år sedan brukade jag rycka bort plasten på fönsterkuvert, men nu vet jag att man helt ska strunta i kuverten på grund av limmet. Tidningar, hemtentor, reklam och sånt - skicka till pappersåtervinningen. Om man har en "Nej till reklam"-skylt på dörren och inte får någon morronblaska så blir det nästan ingenting till pappersåtervinningen. Skönt väl?

Tips: Det brukar finnas sopsorteringsbroschyrer överallt, ta med dig en sån hem. Och på sopstationerna finns det ofta en bild med några exempel på vad dom vill ha i de olika behållarna.

Glas
Den här är enklast och ganska intressant. Glas är ju inte dåligt för miljön, det består ju av sand goddammit. Men såhär ligger det till. Glas bryts inte ner i naturen, vilket leder till att det tar en massa plats och sopberget växer.

Kom ihåg att skilja på färgat och ofärgat, de har olika molekylvikt eller nåt så det är viktigt.

Kompost
Den här är snubbigast för det blir en jävla massa upplöst spaghetti och ruttna bananer. Komposten blir förr eller senare mat igen, så skicka gärna inte med dina livsfarligaste tvättmedel av misstag.

Batterier
Det här fick vi lära oss redan på lekis, jag tror tamefan vi hade en temavecka i lågstadiet där vi skulle samla in skitmånga batterier. Tänk på att det är himla oschyst mot alla fina djur därute om vi människor lägger farliga syror överallt.
Och ja, tänk på att saker som blinkar eller låter eller snurrar kanske har ett inbyggt batteri så att ni lämnar sånna saker på nån miljöstation också. Visst finns det en reklamslogan om det där på Anslagstavlan eller nåt?


Jao, feel the flow och hojta till om ni har några bra tumregler på lager. Som sagt, det är krångligt i början och man kanske felsorterar några gånger men efter någon månad har man greppat systemet och det går på automatik.

Man mår bra i magen när man går till en miljöstation och lämnar in veckans skörd.

Den dramatiska åsikten:Jag anser förövrigt att alla medborgare borde tvingas till en soptipp en gång om året och gå runt med plasthandskar och sortera osorterade sopor. På så vis skulle sopbergen minska och alla skulle tänka sig för en extra gång innan man slänger allting i samma påse.
Feedback

i allt som lyser blinkar eller låter finns ett batteri som ska lämnas åter!
//Mitra

I min närmaste skräpkasseringsplats kan man placera mjuk- och hårdplats i samma "container".
//Napoleon "Posk" Larsson aka Oscar


Den här artikeln är en del av LG2S gröna vecka.
Under vecka 49 år 2007 kastade vi ankar och återvann allt.