Engelska matvanor


En vacker och hårig ung flicka undrade var vi stod i engelska matvanorsfrågan, bu eller bä. Vissa av oss är ju vegitarianer och svarade därför BU! Personligen är jag ju köttätare och svarar BÄ! Får är ju gott, alla har vi ju sett "när lammen tystnar"...

När jag hör ordet England, följt av ordet mat, ser jag framför mig en uppsättning tänder av mindre vackert slag tugga i sig en Fish N Chips inlindat i The Sun, med en sidan tre flicka liggandes under fisken. Jag tänker på en man, en äldre herre för att vara mera exakt, under ett paraply utanför en teater i London plågsamt tvinga i sig en mycket grå korv med nåt som till utseendet mera påminner om tallbarr än malt kött.

Stämmer min bild?
Har Engelsmännen dålig matsmak på grund av sina fula tänder eller fula tänder på grund av sin usla matsmak?

Som vanligt när jag har svåra frågor framför mig tar jag hjälp av det fria samhällets sista källa till visdom. Bibeln? Mamma? MTV?

Nej, Wikipedia.
Artikeln http://en.wikipedia.org/wiki/English_cuisine nämner engelsk mat, på engelska ur alla dess aspekter. Den engelska frukosten, The english breakfast, kommer faktiskt från england och består av diverse olika saker beroende på var i landet man hamnar. Men det är mycket kött och bönor inblandat oftast. Något som jag personligen finner mycket lockande då jag på morgonen känner att bacon och ägg gör mig till en bättre människa.

En annan britisk höjdare som jag saknar här i Sverige är the Sunday roast som är den fina söndagsmiddagen som man äter hela familjen tillsammans runt det fina bordet i salen, istället för den svenska varianten, rester från lördagspizzan i tvsoffan framför Beck nummer 28.

Brittisk mat har mycket dåligt rykte runt om i världen. Jacques Chirac, före detta fransk premiär minister, kallade maten "sämre än Finlands"Men en fin sak med engelsmännen och deras mat som många glömmer är att dom har kolincerat stora delar av världen en gång i tiden och att detta leder till att England är ett land med många olika etniciteter. Engelsmännen kan därför njuta av väldigt mycket Indisk mat på alla de indiska resturanger som finns i landet.

Min favoritmat av alla, Pizza, finns inte på samma sätt i England som i Sverige, då Pizza i sverige är slackermaten från turken Number #1 är det sett som något fint italiensk man äter på vit duk med kniv och gaffel i England, och resten av europa.

Många av mina källor pekar till att Engelsmännens dåliga tänder inte alls beror på deras matkultur, utan deras avsaknad av flourtanter.*
Att korvarna ser äckliga ut vet jag däremot att dom gör.


_____________________________
*. Källa: Alexander Edström, KTH