Centerpartiet


De bedriver hor och dansar hip/hop, och bara i år har de tagit kål på tusentals så kallade "köttdjur". "De svarta i Amerika" tänker du kanske.

Ja, afroamerikarerna i all ära, men beskrivningen stämmer även in på Centerpartiet Sverige.

Man kan komma långt med lite hederlig undersökande journalistik. Jag ville ta reda på lite mer om en ny kult som det har viskats om. Centerpartisterna. Vad är dom?
En samling bondläppar som vill göra livet surt för chaufförer?
En rasande mobb som ämnar mosa sönder hela mosebacke?
En armé av rasister som vill ha hela kakan för sig själva?

Funderingarna haglade. Jag måste ha tag på en centerpartist. Är det rykten och förtal, eller finns det en sanning bakom hajpen. Det jag kom att få höra skrämde mig.

Jag fick tag på Karin*. Knappt tjugo år med en fyllig kropp och en smäcker figur. Hon har varit centerpartist i några år nu och hon tycker att centerpartiet är helt underbart. Jag hällde upp en kopp glögg.

Har någon centerpartist någonsin försökt skada dig?, började jag - försiktigt.

- Nej, svarar hon snabbt och undviker min ögonkontakt.

Har du någonsin blivit kysst av en centerpartist?

- Nej, svarar hon med lite fördröjning.

Jag hade rivit barriären. Nu kunde jag lugnt gå över till att diskutera Centerpartiets ideologi. Karin blir orolig, men jag skulle göra det enkelt för henne. "Allt du behöver svara är om du är för eller emot", lugnar jag henne. Det finns en sanning där ute, och nu skulle jag ta reda på den.

De svarta i amerika sysslar med ungdomsdansen hip/hop, för eller emot?

- För**

De svarta i amerikas ghetton sysslar med olika former av gambling, för eller emot.

- För**

Hon fyllde i med att hon själv aldrig har förlorat ett öre på gambling. Jag förfördes av hennes blus. Vad finns det därunder?

Vi måste ta en paus. Den varade bara 4 minuter. Vi drog igång - igen.

De svarta i amerika röker cigaretter och bedriver hor, för eller emot?

- För**

Jag ryste vid tanken på vad hon skulle komma att svara på min nästkommande fråga.

De svarta i amerika tar årligen kål på tusentals "köttdjur", för eller emot?

- För**

Jag vågade knappt fortsätta intervjun. Hennes halsband var gulligt och guldigt. Jag förde över diskussionen till Amerikas rasproblem. Då framkommer det att även Centerpartiet har ett rasistproblem. De svarta i amerika har fått kämpa i århundraden för värdigt bemötande och drägliga villkor. Förut åt de smulorna från borden men från 60-talets medborgarrättsrörelser och framåt har jämställdheten vunnit mark. Men det tycker inte centerpartiet är bra.

"Jag är liberal" avslutar Karin intervjun i all hast. Jag fick några svar, men centerpartiet är för mig fortfarande ett mysterie.


*Karin är egentligen Nayya
**Så länge de gör det frivilligt