20-lappen


Kids har börjat att byta små blå lappar emot snask och bärsa. Vad beror det här på? Hur gick det till? Följ med mig på en resa i samtidssverige.

Året var 1992 och riksbanken bestämde att vi behövde en ny slant. 20-lappen blev namnet och den var värd precis 20 kronor. Det blev ingen vidare succé. "Pappa jag har en ny sedel" och sen tystnad.

Såhär 14 år senare har inflationen spelat oss ett spratt och tjugan har hunnit bli ett underbart värdebevis att bära omkring på. Det finns många anledningar till det, men de två viktigaste är 1. att den inte väger någonting och får plats i en normalstor hand, samt 2. att den har det perfekta värdet. Tänk efter själva:

  • 2 tjugor = 40 spänn = en öl på krogen eller ett packe cigg.
  • 1 tjuga = 20 spänn = en kaffe eller en påse snacks eller en pytteliten droppa läsk på pressbyrån.
  • 3 tjugor = 60 spänn = så mycket är du skyldig till Bosse.
  • 1 tjuga = 20 spänn = gränsen för dricks / random gåvor. Så man behöver aldrig mer ta emot växel. Alltså, säg att du köper något för 45 kronor och lägger fram två tjugor. Om det är på pressbyrån så tar du växeln och ger bort den till någon stackare, och om det är på krogen så säger du "behåll växeln min sköna servitördam".
  • Eftersom tjugan är den minst värdefulla lappen på marknaden så är den billigast att växla till sig.


Ja, alltså, det finns ingen smärta i att bli av med belopp på 20 spänn och neråt. Det snålas kanske för mycket. Strö pengar omkring dig. Lev som en maffiosoman. Det är du värd. Det är essensen av tjugan.

Det vettigaste som finns är att gå till banken och växla in din 500-lapp till en hel bunt 20-lappar. Sedan vägra mynt och andra valörer. En peng är en peng.

Det är alltså därför kidsen av idag byter till sig alla sina prylar och mjukdjur med små blå papperslappar. The more you know `*´

Tjugan är ett fantastiskt sätt att avdramatisera pengar. Om ni håller med så lägg till "rymdimper@hotmail.com" på din msn och skriv "Ska vi ligga med varandra" så lovar jag att överväga mitt beslut noggrant. OBS: Skicka bild.