Vreeswijk, Cornelis


En gång levande, men nu väldigt död. Känd för att ha världens mest svårstavade namn, också kallad "de vliegende Nederlander", "den flygande holländaren", som alla förstår.

En annan sak han var riktigt haj på, förutom att ha ett krångligt namn, var att skriva och framföra musik i onyktert tillstånd. En riktigt vinnare med andra ord.
Kallad en av sveriges framgångsrikaste vispoeter, fast han varken var svensk eller känd i utlandet(e.g Amerika).

Hur som helst, född 8 augusti 1937 i Holland, detta land av tulipaner och Sebastians lillebror, var han son till en ganska välbärgad familj. Vintern 1943 kom Det Stora Kriget till staden, och familjen hittade på en cool historia om att Corre hade TBC, vilket gjorde att de slapp bli evakuerade. Detta medföljde dock att Cornelis fick ligga på sanatorium i minst 1000 år, och dagens största höjdpunkt var att lyssna på nunnornas körsång, som varje dag hölls för de sjuka barnen för att Jesus skulle komma i dem (hä hä).
Detta KAN vara hans början till musikintresset han senare skulle uppvisa.

Hur som helst så kom det sig så att år 1949 kom familjen till sverige, då pappan som var åkare, fick ett uppdrag att ta en last från holland till dessa fagra nejder.
Hans familj flyttade tillbaks några år senare, och bara Cornelis och hans syster Ida stannade. 1958 börjde han sin karriär som singer/songwriter, och hans första låt sägs vara "Häst på taket, William".

Det finns mycket att lära av denna man, och det finns många fina bitar att stampa takten till.
Då min far, nådens år 1976(typ) serverade herr Vreeswijk frukost på Frimis i örebro, bestod den av tolv stora stark.
Nu vill du vara som Cornelis, eller hur? Jorå.

Dog gjorde han också, 12 november 1987 på SÖS i stockholm.

Uppmaning

Den 8 augusti varje år bör ALLA samlas vid hans grav på Katarina Kyrkogård i stockholm, dricka massa öl och sjunga hans låtar. Dels för att reta de som bor bredvid kyrkan+kyrkovaktmästaren, och dels för att hedra en fantastiskt mans fantastiska minne.