Latin


Förr i tiden talade alla latin. Långt innan Jesus stal showen var det latin som var nya grejen. "Ni talar bra latin" kunde en man säga till en annan man för länge sen (alltså förr) helt oanande att han just uppfunnit världens första palindrom. Det var påven som uppfann latin.

Latin har ingenting med det mer populära "latinamerika" att göra, den exotiska platsen som uppfann plast, lakrits och brudar som J-Lo (jell-o höhö!) och Marc Anthony. I Latinamerika talar alla spanska. Det är inte alls lika coolt. Skulle det vara en fotbollsmatch mellan latin och spanska skulle latin vinna med 11-0.

Man bildar enklast latinska ord genom att ta engelska ord och uttala dem "svenskt". Sedan böjer man dem efter behag. För mer ingående beskrivning av hur man böjer latinska verb så finns det en scen i filmen "Life of Brian" om det.

Än idag är det mycket bråk om vem som har copyright på latin. Ingen ISO-standardisering av språket har genomförts och ingen vet därför säkert hur språket skall talas. Detta har lett till flertalet konflikter när två ordböcker ger olika översättningar på samma ord. LG2S vill därför ge dig några visdomsord. En gammal wizard i hatt sa en gång; -When in doubt, always follow your nose. Det tycker även vi att du skall göra.