Högskolan


När man börjar högskolan blir man snabbt placerad i en klass. I en ny klass är det viktigt att hitta på smeknamn till sina klasskamrater. Det är nödvändigt för att snabbt och fördomsfullt få en översikt av hotbilden. I en normal klass finns åtminstone en "Lurvas", två tjockisar och en "Skummis". Bli vän med Lurvas (fort), låt inte tjockisarna ta kontroll över lektionstiden och studera Skummisen noggrant, det kan komma dig till gagn.

Härma ingen och låtsas att du är bög. Om det finns Blackboard, logga in dagligen och skriv ett fint htmlformaterat inlägg i forumet.

Rök inte i hissarna, det är både förbjudet och tröttsamt för knä och svalg.


Det här börjar bli en väldigt personlig beskrivning av högskolan. Jag vet inte om jag tar ut svängarna alldeles tokmycket om jag påstår att individualitet knappt finns runtom i borgarna. Högskolefolket är en homogen grupp med ungefär tre varianter (kidzet från stan, kidzet som flyttade dit och pendlartanterna). Om de upplöstes långsamt i en svag syra skulle det ge plats åt andra att våga sig in.

HÖGSKOLEFAKTA

Kurslitteratur är trista böcker som kostar mycket. Låna, byt och köp begagnat om du vågar. Skaffa inte all kurslitteratur, det är överskattat. Hälften kommer man ändå knappt använda. Chansa på titlarna vad som låter som en asviktig bok. Försök lura systemet. Sälj böckerna på öppet köp om du hinner bli klar med dem innan öppet köp-tiden gått ut. Googla istället för att läsa böckerna om du vågar.

CSN är den bästa anledningen att gå högskola. Gratis stålar och lån, precis som mamma och pappa på den goda tiden.

Rökning sker utomhus.

Fristående kurser är att rekommendera. Det är lite vildare, lite skönare och man får lika mycket examen för det.

Man skulle i princip kunna bo på en Högskola. De har restauranger, internetaccess och massor av mjukt material som man kan använda till säng. Eller är det jag som har fått låga krav på ett hem? Det finns ofta ett rikt konstliv i korridorerna och massa hyllmeter böcker för den chillade. Toaletter för den skitnödiga.

Borttappade-saker-lådan på varje Högskola hjälper dig på vintern. Klä dig i gratis mössor, halsdukar och vantar.

Betyget Godkänt kommer du långt på.

Karlstads universitet har den bästa hemsidan.

Kåren, vad sysslar dom med egentligen?

Arbetarklass är sådana som inte vidareutbildar sig. Passa dig för dem.

Kafferaster kan vara det mysigaste på en hel dag. Sparka av sig skorna och snacka med sina classmates. Näe. Sitta som ett ufo och blicka ut i tomheten. Nynna på en vers om ensamhet. En tår rinner för din kind. Kaffe och salt, LG2S Styliee.

Klassfester och studentspex säjs höja högskoleandan och motivera skolgången. Man dricker hemgjort vin, berättar lite om hur det är hemma i Norrland, ligger med en klasskamrat och kan aldrig mer se varandra i ögonen.

CSN-kortet kan man åka jorden runt på. Och komma in på kårenfester med. Och betala sin blomvård. Många studerar bara för att få ha ett sånt.

Hissar åker man upp och ner med. Där kan alla känna hur man luktar. Själva hissarna suckar välvilligt när de får chansen att förflytta sådana viktiga personer som dig vågrätt.

Studentkrogar har billig öl. På en stor studieort kan det finnas skitmånga studentkrogar. Där kan man jobba för några dollares. Torka spyor. Glamorösa jävla liv.


Som ni märker är Högskolan ett undervisningsinstitut. Universitet är samma sak fast förnämare. Här kan du leva på studielån i sex år medan du funderar hur du ska klara livhanken resten av livet. Eller bara utbilda dig. Eller hälsa på mig. Vi kan typ snacka och spela sällskapsspel. Jag kokar svingott te som du uppskattar. Du kallar mig gullet. Jag smilar. Vi pullar. Det blir du och jag för resten av livet. Det ena leder till det andra, orsak och verkan.


Finns hörna:
Ibland finns kurslitteratur som e-böcker. Kryptering som skulle driva den tålmodigaste galen, men aldrig utlånade och alltid tillgängliga. Rymdåldern är här!